Україна

Дешеві, але небезпечні. Нові російські дрониСюжет


Дешеві, але небезпечні. Нові російські дрони

Користувачі соцмереж все встигли дати цим безпілотникам назву “газонокосарка” чи “бензопила” через гул, який видає дрон.

Останні два дні російські війська намагалися атакувати Київську область новими безпілотниками. Користувачі вже встигли їх охрестити “газонокосарками” чи “бензопилками” через гучний звук, який видає дрон під час польоту. Але, не зважаючи на гул і “кустарне” виробництво, ці російські БпЛА завдають клопоту для української системи ППО, визнає спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Дрони з “палок”

Те, що Росія дійсно почала атакувати Україну за допомогою дронів-“газонокосарок” вчора підтвердили в ЗСУ, хоча вперше про застосування таких безпілотників стало відомо ще влітку.

Зокрема, Юрій Ігнат розповів, що в ніч на 23 жовтня сили ППО збили один такий дрон-камікадзе.
Інформації про технічні характеристики “газонокосарок” наразі нема, але як розповів Ігнат, росіяни створюють ці БпЛА із доступних матеріалів і комплектуючих, їх можна купити в інтернеті, зокрема, на AliExpress (інтернет-магазин роздрібної торгівлі малого бізнесу Китаю), а планер зробити в авіамодельних клубах.

“Ліплять його… ну ви бачили, звичайний двигун, який можна придбати в інтернеті. Зробити планер можна в будь-якому гуртку авіамоделювання, тому що багато хто зараз займається цими засобами”, – сказав речник Повітряних сил.

Зазначимо, що напередодні у місцевих пабліках Києва з’явилося фото начебто уламків нового БпЛА. За інформацією користувачів, двигуни для них могли бути закуплені на китайському сайті і їхня вартість досить низька – приблизно 18 тисяч гривень.

Деякі дописувачі засумнівалися, що низькоякісні російські безпілотники із такими двигунами можуть мати таку дальність, щоб подолати відстань від кордону РФ до України.

Підступне “завдання”

Експерти з Defense Express вважають, що подібні дешеві безпілотники росіяни використовують в першу чергу для повітряної розвідки.

Окрім того, ворог може перевантажувати “газонокосарками” українські системи протиповітряної оборони, додає український військовослужбовець, засновник проекту A.Drones Юрій Касьянов.
Подібну тактику, за його словами, застосовують бойовики ХАМАС проти Ізраїлю, запускаючи дешеві саморобні ракети та безпілотники. Але збивають їх дорогими снарядами системи ППО Залізний купол.

“Завжди, в усі військові часи був розмін дешевої зброї на дорогу. Якщо остання закінчується, а у вашого противника залишається дешева – ви програєте”, – пояснив експерт виданню Фокус.

Касьянов звернув увагу не лише на дешеві двигуни в нових російських дронах, але й на електроніку, яку встановили для проходження українських засобів РЕБ. За його словами, жодної спеціальної техніки, окрім антен типу Комета-М, на БпЛА росіяни не вмонтували.

“Зауважу, що товари на ALiExpress не означає, що вони нікому не потрібні. Електронний майданчик надає все для збирання дронів-камікадзе і навіть ракет. Різниця в якості, наприклад, мотор може бути малоресурсним і прослужити 50 годин. Але дрону-камікадзе, який летить максимум 10 годин, однаково який мотор”, – пояснив експерт.

Такий дрон коштує в рази дешевше за звичайний Shahed, але загроза від нього чимала. При попаданні в винищувач він здатний його сильно пошкодити, додав Касьянов.

Боротьба з безпілотниками

Головним засобом виявлення таких дронів є радіолокаційні пристрої. Гул мотора слугує додатковою допомогою у визначенні місця розташування безпілотника, розповів Юрій Ігнат.

Українські військові також звертають увагу на візуальні ознаки. Окрім цього спікер Повітряних сил зазначив, що технічні характеристики дрона, особливо потужність двигуна і вага вибухової речовини, можуть бути критичними факторами під час виявлення і знищення дрона.

“Противник використовує навіть такі засоби для того, щоб атакувати нас із різних напрямків і виснажувати нашу систему ППО. Але попри це – ціль, на яку треба реагувати, яку треба знищувати”, – резюмував Ігнат.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button