Україна

Десант в тил і новий наступ: що планує РосіяСюжет


Десант в тил і новий наступ: що планує Росія

Повторний широкомасштабний наступ ворог може готувати на кількох ділянках фронту. Окрім цього, Кремль не полишає мрій захопити Київ.

Інформація про новий наступ росіян періодично з’являється в ЗМІ, але ситуація на фронті загострюється, тому окупанти як ніколи готуються спробувати прорватись на новій ділянці. Про це офіційно говорили і українські військові, і головнокомандуючий ЗСУ Валерій Залужний.

Напередодні американський Інститут вивчення війни конкретизував такі дані. За словами експертів, зараз росіяни чекають того часу, коли замерзне земля, тому прогнозують новий наступ на кінець січня-початок весни. Де саме може спробувати масштабно атакувати ворог – далі в сюжеті.

Схід та південь України

Як прогнозують американські аналітики ISW, російська армія, ймовірно, готує найближчими тижнями наступальні операції на сході та півдні України. Зараз вони чекають того часу, коли замерзне земля. Експерти також цитують російських пропагандистів, які пишуть, що наступ начебто має відбутися з 12 січня по 2 лютого.

Водночас аналітики, з посиланням на альтернативного історика Сергія Переслєгіна заспокоюють тим, що Росія поки не має достатньої кількості живої сили для проведення широкомасштабних операцій. З наявними військами окупанти можуть тільки проводити локальні тактичні маневри, додають в Інституті.

“ISW продовжує оцінювати, що попри зимові погодні умови і стан місцевості, російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати або інтенсифікувати локальні наступальні операції на сході України, намагаючись перехопити й утримати ініціативу. За даними ISW, російські війська не зможуть здійснити оперативно значущі прориви”, – вважають аналітики.

Прогнози щодо Харківської області

Нагадаємо, ще до новорічних свят західні ЗМІ повідомляли, що росіяни розглядають можливість широкомасштабного наступу на Харківщині, для створення 15-кілометрової “буферної зони”.

Однак українські експерти, зокрема, військово-політичний оглядач групи Інформаційний спротив Олександр Коваленко повідомляв, що такі вкиди – це лише хитрий маневр окупантів, аби відвернути увагу від можливої операції саме на Куп’янському напрямку. Таку ж думку висловлювали західні ЗМІ.

Так, британське видання Telegraph із посиланням на своє джерело написало, що Україна нібито готується до того, що Росія може поновити контрнаступ на Харківщині. Журналісти навіть назвали точну дату атаки – 15 січня.

Пізніше представник Головного управління розвідки Андрій Черняк не підтвердив цю інформацію видання, але зазначив, що певне накопичення сил росіяни все таки здійснюють.

“ГУР фіксує певне накопичення сил та засобів ворога на Купʼянському напрямку. Це потенційно може свідчити про те, що окупанти мають намір активізувати наступальні дії саме на цій ділянці фронту. Водночас ми не можемо говорити, що росіяни готують цей наступ саме на 15 січня”, – підкреслив Черняк.

Похід на Київ та висадка десанту в тилу

Крім того, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний ще в грудні заявляв, що у нього немає сумнівів, що “військові РФ знову підуть на Київ”.

“Російська мобілізація спрацювала. Це неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не будуть воювати. Вони будуть воювати. Цар каже їм іти воювати, і вони йдуть воювати. Я вивчав історію двох чеченських воєн – все було так само. Можливо, вони не так добре оснащені, але вони все одно становлять для нас проблему. За нашими оцінками, у них є резерв в 1,2-1,5 млн осіб. Росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів. Я не маю сумнівів, що вони знову підуть на Київ”, – сказав Залужний в інтерв’ю The Economist.

Зазначимо, що у вчорашньому звіті Інституту вивчення війни також є інформація, що вже зараз Москва готує десантно-штурмові бригади для висадки в тил ліній оборони ЗСУ, як це було під час початкових перших боїв за аеропорт Гостомель 24 лютого 2022 року.

“Ймовірно, це будуть спроби висадки з гелікоптерів для швидкого розгортання особового складу. Їх використовуватимуть як ще один засіб для проведення виснажливих фронтових атак під керівництвом піхоти на українські укріплені позиції у короткостроковій перспективі”, – зазначили в ISW.

Аналітики додають, що така концепція не нова для армії РФ, оскільки схожі підрозділи діяли під час радянської інтервенції в Афганістані.

Водночас військовий експерт Олександр Мусієнко заявив, що у Росії зараз немає можливості повторити сценарій висадки десанту з гелікоптерів як це було у Гостомелі.

“Щодо Києва, то я думаю, що ні. Таку висадку складно повторити. Тому що працюють мобільно-вогньові групи на Київщині доволі активно, є ПЗРК, є зенітки, є крупнокаліберні кулемети. Так, як гелікоптери летіли і так, як вони можуть летіти, то вони всі помітні. Це ціль більш зручніша ніж дрон, як той самий “шахед”. З точки зору збиття, таку ціль збити легше, особливо з ПЗРК. Тому, я думаю це мало реально, враховуючи комплексну систему ППО. Якщо говорити про інші регіони, то там так саме”, – зазначив Мусієнко в етері телемарафону.

Проте експерт не виключив можливість висадки десанту в тил саме на лінії фронту. Це, за його словами, є одним з потенційних елементів бойових дій, які можуть бути використані ворогом.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button