Україна

Держпродспоживслужба попередила про АЧС у Київській області – Оголошено карантин – 1News


Фото з відкритих джерел

Фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживаються всі заходи з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней

У мисливських угіддях Київської області 1 лютого зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС) серед диких кабанів. Запроваджено карантин. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.

“Із патологічного матеріалу двох трупів диких кабанів, які були виявлені в угіддях Обухівського районного мисливського господарства – обхід № 1 (урочище “Лан” між с. Перше Травня та с. Шевченкове та між с. Березове та с. Копачів) Обухівського району Київської області, при молекулярно-генетичних дослідженнях виділено ДНК вірусу АЧС”, – йдеться в повідомленні.

З 2 лютого рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Обухівській районній державній адміністрації територію обходу № 1 Обухівського районного мисливського господарства Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР оголошено епізоотичним вогнищем та запроваджено карантин. Також затверджено план заходів щодо недопущення розповсюдження африканської чуми свиней.

До зони захисту віднесено територію Обухівського районного мисливського господарства, населені пункти Обухівського району Обухівської міської територіальної громади (с. Перше Травня, с. Шевченкове, с. Застугна, с. Копачів) та Козинської селищної територіальної громади (с. Березове, с. Старі Безрадичі) з прилеглими до них територіями.

До зони нагляду увійшли мисливські господарства ТОВ “Трипільський мисливець”, МРК “Васильківщина” та МГ “Київське”, свиногосподарства ТОВ “Краснослобідський відгодівельний комплекс”, ТОВ “Весела свинка”, ТОВ “Світанок Плюс”, а також населені пункти Обухівського та Фастівського районів:

  • Васильківська міська територіальна громада (частина м. Васильків (територія обмежена вул. Володимирівська, вул. Донбасівська, вул. Тракторна), с. Велика Вільшанка, с. Яцьки, с. Тростинка, с. Барахти, с. Погреби, с. Заріччя, с. Велика Бугаївка;
  • Обухівська міська територіальна громада (с. Мала Вільшанка, с. Долина, с. Гусачівка, с. Григорівка, с. Матяшівка, с. Ленди, с. Красна Слобідка, с. Степок, с. Германівка, с. Деремезна, с. Нещерів, с. Таценки, м. Обухів,  с. Красне Перше, с. Дерев’яна, с. Козіївка);
  • Феодосіївська сільська територіальна громада (с. Гвоздів, с. Рославичі);
  • Козинська селищна територіальна громада (с. Паращина, с. Великі Дмитровичі, с. Малі Дмитровичі, с. Підгірці, с. Романків, с. Креничі, с. Нові Безрадичі, с. Тарасівка, смт Козин);
  • Українська міська територіальна громада (с. Плюти, м. Українка);
  • Глевахівська селищна територіальна громада (с. Дерев’янки, с. Залізне).

Наразі фахівцями ветеринарної медицини Держпродспоживслужби вживаються всі заходи з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней.

Жителів перелічених населених пунктів просять з розумінням віднестись до дій працівників Держпродспоживслужби та сприяти ліквідації спалаху і недопущення поширення АЧС на інші території.

“Наголошуємо, що для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог біобезпеки та закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності, зокрема не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання)”, – заявили в Держпродспоживслужбі.

1News за темою: Вчені випробували на свинях мРНК-вакцину у капсулах

Нагадаємо, у квітні 2021 року в Чернівецькій області в селі Котелеве на одній із приватних ферм було зафіксовано масовий спалах африканської чуми свиней. 

Також нещодавно, у грудні 2021 року, випадок АЧС було зафіксовано в Херсонській області. Африканську чуму свиней виявили під час проведення моніторингових обстежень місць можливого видалення трупів тварин у лісопосадці між с. Станіслав та с. Широка Балка.


Джерело

Back to top button