Україна

Держдеп США у звіті про дотримання прав людини в Україні згадав тиск на журналістів

Державний департамент США опублікував звіт про дотримання прав людини в Україні, який надається на розгляд Конгресу. Відповідний документ з’явився на офіційному сайті Держдепу.

Серед іншого в документі звернули увагу на випадки вбивств в Україні, тортур, проблеми з незалежністю судової влади, зловживання в умовах конфлікту на Донбасі, серйозні обмеження свободи слова, ЗМІ та вираження в Інтернеті, включаючи акти насильства, погрози насильства або необґрунтовані арешти чи судові переслідування журналістів, цензуру і блокування веб-сайтів, насильство або погрози насильства на ґрунті антисемітизму.

Також в Держдепі знають і про те, що українська влада використовувала формальні приводи, щоб закрити опозиційні телеканали – 112 Україна, NEWSONE, Zik і «Перший Незалежний». З цього приводу телеканалам NEWSONE, 112 Україна і Zik призначалася позапланова перевірка.

Нагадаємо, на початку лютого Президент України Володимир Зеленський в обхід законодавства затвердив санкції проти телеканалів 112 Україна, NEWSONE і Zik. Пізніше таким же чином відключили від мовлення телеканал «Перший Незалежний», який створили журналісти раніше заблокованих телеканалів.

Не пройшли повз увагу американських чиновників випадки насильства щодо співробітників ЗМІ і атак на журналістів. Зокрема, в звіт потрапив випадок, коли 15 червня члени радикальних груп атакували кореспондентку телеканалу Zik Аллу Жизневську біля будівлі Шевченківського районного суду Києва, де перебував Сергій Стерненко, і де активістами молодіжного крила і членами партії «Опозиційна платформа – За життя» була організована акція протесту.

У Держдепі також вважають, що в деяких випадках поліція належним чином не захищала учасників мирних зібрань від нападів до або після подій, а також не забезпечувала достатній рівень безпеки для учасників нечисленних демонстрацій або акцій, особливо тих, які організовані особами, що належать до груп меншин або опозиційних політичних рухів.

Не упустили американські чиновники в своєму звіті і випадки антисемітизму, коли графіті із зображенням свастики з’являлися в Києві, Рівному, Херсоні, Маріуполі, Вінниці, Умані, Богданівці, Кіровограді та інших містах.

«Відповідно до законодавства про декомунізацію і денацифікацію в країні, влада продовжила перейменовувати вулиці, мости і пам’ятники комуністичної епохи. Деякі з них були перейменовані на честь українських націоналістів 20-го століття, частина яких пов’язана з антисемітизмом», – вказали в Держдепі.

Державний департамент взяв до уваги звіти Amnesty International, Human Rights Watch і Моніторингової місії ООН з прав людини, де задокументовані зловживання, скоєні в регіоні Донбасу по обидві сторони від лінії зіткнення.

«Моніторингова місія ООН з прав людини зазначила, що військові дії продовжували впливати на життя 3,9 мільйона цивільних осіб, які проживають на цих територіях. Регулярні взаємні обстріли по лінії зіткнення піддавали життя цих жителів до постійної загрози або до поранення, в той час як їхньому майну і необхідній цивільній інфраструктурі як і раніше заподіяно шкоду», – йдеться в звіті.

Back to top button