Україна

Державний борг України за рік збільшився на чверть

Найбільшу частку в структурі державного боргу України станом на 28 лютого займали зовнішні зобов’язання – 1 237 млрд грн

За період з початку березня 2020 року по кінець лютого 2021 року державний та гарантований державою борг зріс на 25%, або на 505 млрд грн до 2 552,9 млрд грн.

Про це свідчать офіційні дані Міністерства фінансів, – інформує 1NEWS з посиланням на Економічну правду.

В еквіваленті в іноземній валюті державний та гарантований державою борг за вказаний період зріс з 83,4 млрд дол до 91,4 млрд дол.

Найбільшу частку в структурі державного боргу України станом на 28 лютого займали зовнішні зобов’язання – 1 237 млрд грн. При цьому більшість з них сформована за рахунок облігацій (651,7 млрд грн) та позик від міжнародних фінансових організацій (434,9 млрд грн).

Внутрішній борг практично повністю сформований з державних облігацій (ОВДП). На них приходиться 1 023 млрд грн.

Ще 289,2 млрд грн – це гарантований урядом борг. Тобто, держава зобов’язана повернути цю суму лише у випадку невиплати за боргами структурами, які отримували кредити під гарантії уряду. Такими, зокрема, є Укрексімбанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укравтодор.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заперечує зростання боргу.

“Станом на початок минулого року сукупний суверенний борг держави Україна становив 85 мільярдів доларів. Станом на зараз він в цих самих межах. Плюс-мінус мільярд. Тобто порядка 86 мільярдів доларів. Державний суверенний борг не змінився. Тим більше на 25%”, – відповів Шмигаль.

Денис Шмигаль очолив уряд 4 березня 2020 року.

Back to top button