Україна

Державний борг – Клочок заявив, що Україна за 2021 рік збільшила боргове зобов’язання майже на 8 млрд дол. – 1News


Апостроф

Експерт вказав на серйозну залежність влади від західних партнерів, особливо – в економічних питаннях

Україна збільшила боргове зобов’язання за минулий рік майже на 8 млрд дол., а назагал державний і гарантований державою борг сягнув 100 млрд дол. Про це в ефірі на “Першому Незалежному” заявив політичний та економічний експерт Валерій Клочок.

https://www.youtube.com/watch?v=IIj1ej4HO8o

Гість студії зазначив, що чинна українська влада, як і попередня, є залежною від західних партнерів, особливо, в економічних питаннях. Він пояснив, чому так відбувається.

1News за темою: Посли Євросоюзу підтримали надання Україні 1,2 млрд євро кредиту

“Залежність нинішньої влади, та і попередньої від так званих західних партнерів, вона дуже серйозна, особливо в економічних питаннях. Найближчими тижнями до нас завітає у черговий раз місія Міжнародного валютного фонду. Будуть говорити про оновлення чергового, наступного меморандуму для того, щоб ми отримували нові і нові кредити. Постійно ми чуємо інформацію про те, що нам хтось надає допомогу, але забувають сказати, що ця допомога – це кредити в абсолютній більшості. І зброя, про яку говорили, – ми її купуємо. Я не сказав, що це погано, але треба говорити правду. Нам ці гроші треба повертати. Ми збільшили боргове зобов’язання за минулий рік майже на 8 млрд дол. Ми зараз винні грошей, державний та державою гарантований борг – майже 100 млрд дол. Це велика цифра для України”, – сказав Валерій Клочок.

1News за темою: Україна обговорює зі США отримання кредитних гарантій

Нагадаємо, за інформацією Міністерства фінансів України, на кінець грудня 2021 року державний борг України становив 2,36 трлн грн, або 86,61 млрд доларів – це близько 45,2% прогнозованого ВВП країни.

Як зазначається, сукупний державний та гарантований державою борг на кінець 2021 року становив 2,67 трлн грн, або 97,95 млрд доларів. При цьому, відношення сукупного боргу до ВВП знизилося до 51,1% (за умови номінального ВВП у 2021 році обсягом 5,2 трлн грн).

Раніше повідомлялося, що нерезиденти скорочують портфель гривневих держоблігацій, від початку січня – на 6,2 млрд грн. Найбільшого впливу зазнали портфельні інвестиції, котрі є однією з найбільш волатильних статей фінансового рахунку платіжного балансу.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button