Україна

Депутат: близько 4 млн українців мають іноземне громадянство

Навіть після ухвалення закону про множинне громадянство не матиме значення, скільки паспортів інших країн має громадянин України. Наша держава визнаватиме за ним тільки українське громадянство. Про це у програмі “Украина на самом деле” телеканалу “Дом” заявив депутат Верховної Ради (фракція “Слуга народу”) Олег Дунда, пише 1news, посилаючись на Укрінформ.

“На сьогодні в Україні за приблизними оцінними підрахунками десь 4 млн громадян мають уже іноземне громадянство. Два, три, чотири громадянства – не має значення”, – сказав політик.

При цьому в Україні питання іноземного громадянства залишається не врегульованим, як і в деяких інших європейських державах. “У багатьох країн Євросоюзу така сама ситуація. Наприклад, в Австрії така ж історія з відсутністю урегульованості цього питання. І вони теж думають, як це відрегулювати”, – навів приклад Дунда.

На його думку, для врегулювання питання множинного громадянства в Україні достатньо законодавчих та нормативно-правових актів, а зміни до Конституції не потрібні.

“У внесенні змін до Конституції немає потреби… Конституція не забороняє регулювання множинного громадянства – заборону або дозвіл на нього. Жодних обмежень із цього приводу в Конституції немає”, – вказав депутат.

Він наголосив: немає значення, скільки паспортів інших країн має громадянин України. Наша держава визнає за ним лише українське громадянство. Цю норму планують залишити й надалі.

“Стаття 4 чинного закону про громадянство каже, що у відносинах з Україною наша країна визнає лише українське громадянство. Жодних інших громадянств вона не визнає. Тобто ви можете мати 3-4 паспорти інших країн. Але Україна реагуватиме лише на паспорт України, більше ні на який. І будь-які законопроєкти щодо громадянства передбачають ту саму норму. Тобто в цьому плані нічого не зміниться”, – резюмував Дунда.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради п’ять законопроєктів у сфері громадянства.

Конституція України (стаття 4) визначає, що в Україні існує єдине громадянство.

Back to top button