Україна

Денісова: Україна лідирує в Європі за кількістю довічно ув’язнених

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зустрілася з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер. «Сторони обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників – 1536 осіб», – зазначено в повідомленні у Telegram-каналі. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

Денісова, зокрема, навела приклад громадянина С., який очікує перегляду вироку Апеляційного суду АР Крим від 26 листопада 2004 року за нововиявленими обставинами.

«Його кримінальна справа знаходиться у тимчасово окупованому Криму та, через відсутність норми у міжнародних договорах про передачу справ, РФ відмовляється надати їх Україні», – розповіла Денісова.

Вона уточнила, що на сьогодні законодавство України не передбачає дієвого механізму з можливості звільнення довічних від подальшого відбування покарання і позбавляє так званого права на надію – перегляду рішення суду через певний проміжок часу.

Омбудсмен упевнена, що це питання може вирішити ухвалення Верховною Радою законопроєктів №4048 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» та №4049 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» у другому читанні та в цілому.

«Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення. Сподіваюся, що законопроєкти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії українського парламенту», – наголосила Денісова.

Сторони також обговорили важливість ухвалення Верховною Радою закону «Про корінні народи України» і відзначили, що документ потребує уточнення, зокрема в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові і які не мають власної держави.

Денісова подякувала Богнер за спільну роботу у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.

Back to top button