Україна

Денісова розповіла, як утримують у РФ полонених ЗСУ

Денісова розповіла, як утримують у РФ полонених ЗСУ

Фото: Википедия

Людмила Денісова розповіла, як утримують у Росії полонених ЗСУ

Військовополонені ЗСУ перебувають у колоніях загального режиму у Ростовській області Росії. Для цього окупанти розселили одразу дві пенітенціарні установи на півдні країни, повідомляє омбудсмен.

 

Порушуючи Женевську конвенцію 1949 року, Росія містить полонених українських воїнів у колоніях загального режиму, не здійснивши перепрофілювання в’язниць. Про це повідомила обмудсмен Людмила Денісова.

Повідомляється, що військовополонені ЗСУ перебувають у колоніях загального режиму у Ростовській області Росії.

“Для цього окупанти розселили відразу дві пенітенціарні установи на півдні Росії: колонію загального режиму №1 у місті Звєрєво, а також №12 у Каменську-Шахтинському поблизу російсько-українського кордону. Півтора місяці тому звідти виселили утримуваних у колонію №10 Ростова-на- Дону, де ув’язнені тепер сплять у три зміни”, – повідомляє Денісова.

Повідомляється також, що пенітенціарні установи в Каменську-Шахтинському та Звєрєвому тепер наповнюються за рахунок захоплених у полон українських солдатів, а охороняють їх співробітники Федеральної служби виконання покарань та ув’язнені, залишені на підсобних роботах.

“Правила поводження з полоненими регламентуються Конвенцією про поводження з військовополоненими та додатковими протоколами до неї, прийнятими у 1977 та 2005 році. РФ у 2019 році денонсувала Протоколи 1 та 2 до цієї конвенції, але, незважаючи на це, країна-окупант зобов’язана виконувати принципи, викладені у тексті Конвенції про поводження з військовополоненими, станом на 1949 рік”, – зазначає омбудсмен.

Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну із закликом врахувати ці факти порушення прав громадян України.

Нагадаємо, сили РФ взяли в полон низку співробітників моніторингової місії ОБСЄ у Луганську та Донецьку.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button