Україна

Делегація Вселенського патріарха зустрілася з главою УПЦ МП


Делегація Вселенського патріарха зустрілася з главою УПЦ МП

Церковні ієрархи говорили про пошук шляхів порозуміння між православними України та діалог для досягнення єдності у церковному питанні.

Делегація Вселенського патріарха Варфоломія під час візиту до Києва зустрілась з главою УПЦ МП митрополитом Онуфрієм. Це був перший офіційний і прямий контакт між Вселенським патріархатом та УПЦ МП від моменту розриву спілкування у 2018 році. Про це у суботу, 24 серпня, повідомляє BBC Україна із посиланням на співрозмовника, близького до Вселенського патріарха, та джерело в УПЦ МП.

Співрозмовник, близький до Вселенського патріарха, розповів журналістам, що переговори пройшли у добрій атмосфері та продемонстрували готовність до діалогу з боку УПЦ МП.

Як повідомляли у Вселенському патріархаті, основна увага під час візиту буде приділена пошуку шляхів порозуміння між православними України та діалогу для досягнення єдності у церковному питанні, зазначається у статті.

“Готовність до діалогу є. Головне її не нищити і показати свої добрі наміри”, – запевнив видання співрозмовник у Вселенському патріархаті.

Зазначається, що до складу делегації Вселенського патріарха увійшли архієпископ Вінніпезький Іларіон, митрополит Пісідійський Іов та патріарший диякон Епіфаній Кам’янович, усі вони є українцями за походженням.

Ця ж делегація зустрілася із предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, керівником УГКЦ Святославом та колишнім патріархом УПЦ КП митрополитом Філаретом. Крім того, запланована зустріч делегації із президентом України Володимиром Зеленським.

“Зустріч з делегацією Вселенського патріархату відбулася вперше за шість років у дуже братській атмосфері”, – запевнило джерело журналістів.

Водночас воно заявило, що про “плоди цієї зустрічі” говорити ще рано, та додало, що “деяким діячам аж дуже хочеться, щоб плодів не було”, натякнувши, що в Україні є багато противників плідних перемовин щодо порозуміння між православними.

Співрозмовник ВВС Україна у Вселенському патріархаті також розповів, що митрополит Онуфрій сам побажав зустрітися ще на початку літа та передав тоді патріарху Варфоломію подарунок через митрополита Православної церкви в США Тихона.

Журналісти нагадують, що слідом за РПЦ у 2018 році УПЦ МП розірвала стосунки з Вселенським патріархатом через надання патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православній церкві України.

Нагадаємо, 20 серпня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією. А 24 серпня президент Зеленський підписав цей закон. Після набрання чинності закону в українських церков, які підозрюються у співпраці з РПЦ, буде 9 місяців на розрив зв’язків.

Духовна незалежність: що змінить закон про заборону УПЦ МП

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × 3 =

Back to top button