Україна

ДБР відкрило кримінальне провадження щодо витоку інформації у “справі вагнерівців”

Зокрема, у межах розслідування справи буде здійснена перевірка автентичності документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до них та можуть бути причетні до їх витоку

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) відкрили кримінальне провадження у зв’язку з оприлюдненням 18 листопада документів щодо планування та проведення спецоперації із затримання членів ПВК “Вагнер”, яка зірвалася влітку 2020 року.

Про це інформує 1News.

Зокрема, у межах розслідування справи буде здійснена перевірка автентичності документів, а також встановлено військовослужбовців, які мали доступ до них та можуть бути причетні до їх витоку.

Вказується, що провадження відкрито за статтею Кримінального кодексу щодо розголошення відомостей, які становлять держтаємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі, за відсутності ознак держзради або шпигунства.

Покарання за цей злочин – позбавлення волі на строк від двох до п’яти років із забороною обіймати певні посади на строк до трьох років.

Мова йде про фотокопії документів щодо спецоперації із затримання “вагнерівців”, які нібито належать до внутрішнього документообігу Головного управління розвідки міноборони України. Їх 18 листопада оприлюднила у Facebook українська журналістка Яніна Соколова.

У документах стверджується, що фінальний етап операції перенесли внаслідок “рішення вищого воєнно-політичного керівництва України”.

Нагадаємо, що в опублікованому напередодні розслідуванні Bellingcat з посиланням на тодішнього начальника ГУР міноборони Василя Бурбу стверджується, що керівник Офісу президента України Андрій Єрмак запропонував відтермінувати спецоперацію на тиждень через досягнення домовленості про припинення вогню на Донбасі.

Раніше тимчасова слідча комісія Верховної Ради України теж встановила, що проведення спецоперації із затримання членів ПВК “Вагнер” відтермінували, проте не змогла визначити, хто з українських високопосадовців ухвалив таке рішення.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button