Україна

Дальнобійні ракети для ЗСУ. Коли чекати на ATACMSСюжет


Дальнобійні ракети для ЗСУ. Коли чекати на ATACMS

Президент США Джо Байден наближається до ухвалення рішення про передачу Україні ракет великої дальності ATACMS.

ЗСУ дуже чекають на отримання далекобійної артилерії від партнерів. За даними Financial Times, президент США Джо Байден наближається до ухвалення рішення про передачу Україні ракет великої дальності ATACMS. Їхній радіус дії становить до 300 км. Рішення може бути прийняте найближчим часом, зазначає один із високопосадовців адміністрації Байдена.
 
Всі за
 
FT зазначила, що президент США зіткнувся з тиском з обох боків політичного спектру в Конгресі США, від якого вимагають схвалити передачу Україні ракет ATACMS.
 
Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче обговорити з Джо Байденом надання Україні ATACMS.
 
“Давайте почнемо з ATACMS. Я сподіваюся, що говоритиму з президентом Байденом. Його думка та підтримка для мене дуже важлива. Я думаю, він може перевернути цю сторінку війни”, – сказав Зеленський в інтерв’ю Фаріду Закарії для CNN.
 
Глава держави нагадав, що раніше Байден погодився надати Україні HIMARS.
 
“Одного разу він встиг з HIMARS. Це було дуже важливо. Так що щодо ATACMS я говоритиму з президентом Байденом знову. Це не перші переговори. Ми просуваємось. Я сподіваюся, що ми отримаємо їх восени”, – сказав він.
 
За словами Зеленського, для України дуже важливо не робити паузи у контрнаступі, саме тому ATACMS дуже потрібні.
 
 
Що за ракета
 
Абревіатура ATACMS розшифровується як Army Tactical Missile System. Її називають американською тактичною балістичною ракетою класу земля – земля.
 
Ракети Акатамс призначені для використання з ракетними системами M142 HIMARS та M270 MLRS та інших модифікацій.
 
“ATACMS – це зброя зовсім іншого порядку. Ця зброя, скажімо так, рівня прем’єр-ліги. Адже це дуже дорогий, дуже точний і дуже руйнівний засіб поразки, а найголовніше – воно далекобійне. ATACMS могло б стати для нас прямим аналогом ОТРК типу Сапсан, Грім-2, таким собі українським Іскандером, це докорінно змінило б оперативно-стратегічну ситуацію в багатьох речах. в оперативно-тактичному сегменті вони свого часу дуже істотно змінили ситуацію, а ATACMS – це наступний рівень, у його випадку це мало б оперативно-стратегічне значення”, – зазначає військовий експерт Костянтин Машовець.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button