Україна

Чи може Україна «нагодувати» весь світ

З огляду на розмір і родючість сільськогосподарських угідь країни, а також величезні можливості для збільшення врожаю і підвищення ефективності за рахунок модернізації, така мета, на думку уряду, виглядає реалістичною

Україна зараз переживає історичну трансформацію, яка буде відчуватися у всьому світі. Протягом століть наша країна була відома як «житниця Європи». Проте, українці не змогли повноцінно використовувати ці сільськогосподарські багатства протягом 30 років після здобуття незалежності. Натомість, Україна стала однією з шести країн в світі, які не мають ринку сільськогосподарських земель, приєднавшись до таких країн, як Північна Корея та Венесуела. На щастя, зараз ситуація змінюється, і Україна готується посісти своє місце в якості сільськогосподарської наддержави.

Про це йдеться в аналітичній публікації Романа Лещенка, міністра аграрної політики України, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Невикористаний потенціал аграрного сектора України приголомшує. У країні близько 42 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель. В даний час щорічно обробляється 32 мільйони гектарів, що перевищує площу Італії. З огляду на розмір і родючість сільськогосподарських угідь країни, а також величезні можливості для збільшення врожаю і підвищення ефективності за рахунок модернізації, можна без перебільшення сказати, що Україна може нагодувати весь світ.

Україна уже входить в трійку найбільших експортерів зерна і є світовим лідером в таких сегментах, як соєві боби і соняшникова олія. Український сільськогосподарський експорт займає дедалі важливіше місце на таких ключових світових ринках, як Китай, Єгипет, Індія, Туреччина, а також Європейський Союз.

Країни Близького Сходу є особливо перспективним напрямком для українських експортерів сільськогосподарської продукції. Це стало очевидним під час візиту президента Зеленського в Об’єднані Арабські Емірати в лютому 2021 року, де торгівля сільськогосподарською продукцією посіла чільне місце серед низки підписаних меморандумів і угод на суму близько 3 мільярдів доларів. Заглядаючи в майбутнє, Україна прагне забезпечити продовольчу безпеку ОАЕ, а також інших країн регіону, зокрема Саудівської Аравії і Катару.

Україна також входить до трійки найбільших експортерів органічних продуктів в ЄС, які можуть слугувати одним з двигунів майбутнього розвитку аграрного сектора. Така амбітна мета є цілком реалістичною, але вона вимагає розумного і сучасного підходу до розвитку аграрної галузі України. З моменту здобуття незалежності в 1991 році, Україна ніколи не створювала функціонального ринку сільськогосподарських земель. Натомість, офіційний мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення був запроваджений у 2001 році.

Багато представників сільськогосподарського сектора роками боролися за скасування мораторію. У березні 2020 року український парламент остаточно проголосував за скасування мораторію. Завдяки цьому історичному рішенню, 7 мільйонів українських землевласників отримали право користуватися своєю землею на власний розсуд.

Цей прорив – лише початок. Згодом, коли люди почнуть бачити переваги ринку сільськогосподарських земель, у них з’явиться почуття довіри до нових правил, і тоді відбудуться подальші зміни. Зрештою, українців запросять взяти участь в загальнонаціональному референдумі з питання про дозвіл іноземним громадянам купувати сільськогосподарські землі.

Паралельно з появою ринку сільськогосподарських земель, розробляються також інструменти для надання доступного фінансування українському агробізнесу. У співпраці з Національним банком України фермери зможуть отримати доступ до кредитів за конкурентними ставками для фінансування модернізації техніки, а також придбання якісного насіння і добрив. В даний час український парламент працює над Фондом часткових гарантій сільськогосподарських кредитів, який буде надавати допомогу малим і середнім господарствам.

На кожному етапі реалізації земельної реформи, уряд керується формулою: дерегулювання, усунення тінізації ринку і оцифрування. Це допоможе отримувати інформацію про всі природні ресурси країни, зокрема сільськогосподарські землі, через супутник. Нещодавно ухвалене законодавство, яке регулює концесії і державно-приватне партнерство, допоможе модернізувати інфраструктуру України і підвищити здатність транспортувати великі обсяги сільськогосподарських культур і сільськогосподарської продукції з доданою вартістю на світові ринки. Тим часом, реформи річкового транспорту, ухвалені наприкінці 2020 року, дозволять річці Дніпро повернути собі історичну роль одного з великих водних шляхів Європи та стати важливим маршрутом для експорту сільськогосподарської продукції.

Проведена в минулому році реформа сільськогосподарських земель стала переломним моментом в сучасній історії України, але досвід інших країн засвідчив, що розвиток ринку триватиме ще багато років. У сусідній Польщі, наприклад, земельна реформа триває останні 15 років. Аналогічним чином цей процес буде розвиватися і в Україні з урахуванням мінливих соціальних і економічних умов.

Back to top button