Україна

Чи буде Байден хорошим президентом для України

Шлях України як вільної країни, що живе в умовах верховенства закону, в цей час знаходиться в руках українців, а не господаря Білого дому

Україна зараз знаходиться в епіцентрі конфлікту між реформаторами і суспільством, з одного боку, і впливовими політиками та олігархами, для яких ці реформи становлять загрозу, з іншого боку. Результат цього конфлікту багато в чому визначить, чи продовжить Україна залишатися вільною країною, яка живе в умовах верховенства закону.

Про це йдеться в аналітичній публікації Роберта Хоманса, консультанта з міжнародного фінансового сектору у Вашингтоні на сторінках німецького видання bne IntelliNews, – інформує 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Найголовніше, що обраний президент Джо Байден і його зовнішньополітична команда, яка складається з державного секретаря Ентоні Блінкіна, радника з національної безпеки Джейка Саллівана і посла в ООН Лінди Томас-Грінфілд, може принести в Україну саме стабільність. Наступне найважливіше, що обраний президент Байден і його команда можуть привезти в Київ фахових дипломатів, яким у США пощастило займатися питаннями, пов’язаними з Україною. Останнім часом дуже не вистачало цих двох атрибутів – стабільності і потужної підтримки зарубіжних фахівців в цій галузі.

На співробітників посольства в Києві лягає завдання підтримувати і заохочувати українських антикорупційних активістів в міністерствах, парламенті і громадянському суспільстві, переконуючи їх, що Сполучені Штати позитивно відзначають їх роботу. Ця підтримка була відсутня, особливо в останні два роки правління адміністрації Трампа. Сьогодні антикорупційні активісти в Україні часто піддаються нападкам з двох сторін: олігархи та інші особи, які бачать в їх роботі загрозу власним бізнес-інтересам, і, дедалі частіше, з боку самого уряду України, включаючи Офіс президента, деяких народних депутатів і суддів.

Бути антикорупційним активістом в Україні зараз може бути небезпечно, як ми побачили на прикладі Катерини Гандзюк, антикорупційної активістки з Херсонської області, яку облили сірчаною кислотою і вона пізніше померла від отриманих травм. А також Віталія Шабуніна, керівника Центру протидії корупції, будинок якого нещодавно підпалили.

Питання про те, чи буде президентство Байдена позитивним для України залежить і від нього особисто. По-перше, в якості віце-президента США, Байден входив до складу адміністрації, яка відмовилася надати Україні летальну зброю, включаючи протитанкові ракети Javelin, сучасні снайперські гвинтівки і контрбатарейні радари. Ще невідомо, чи буде Байден в якості президента продовжувати політику адміністрації Трампа в наданні цієї зброї. Питання про те, що адміністрація Байдена буде робити стосовно військової підтримки України, стало ще більш важливим, оскільки Сполучені Штати останнім часом були активними в посиленні морської оборони України, включаючи канонерські човни ВМФ з удосконаленими гідролокаторами та протикорабельними ракетами.

Нещодавно до Сполучених Штатів приєдналася і Туреччина в якості основного постачальника зброї в Україну. Туреччина і Україна досягли домовленостей, які передбачають поставку Туреччиною Україні передових безпілотних літальних апаратів і протикорабельних ракет в обмін на поставку Україною в Туреччину передових газових турбін для військово-морських кораблів, а також двигунів для вертольотів.

По-друге, як би він не намагався, обраний президент Байден, швидше за все, буде допитаний, про діяльність його сина Хантера в Україні. Українці часто не без підстав роблять висновок про прямий зв’язок між кумівством і корупцією. Кумівство дуже поширене серед української еліти як спосіб цементувати і підтримувати джерела і потоки хабарів. Сам Хантер Байден сказав, що його б ніколи не призначили директором компанії Burisma, якби він не був сином Джо Байдена. Крім того, офіс Джо Байдена був попереджений про те, що Хантер є директором Burisma, від представників посольства в Києві.

Зрештою, ймовірно, адміністрація Байдена зможе щось зробити, щоб перешкодити діяльності вашингтонських фірм, які розглядають Україну як свого роду фінансову кормушку. Хантер Байден і його ділові партнери були прикладом цього, але тільки одним з багатьох. Україна також може внести свій вклад в припинення цієї практики, вилучивши гроші, які потрапляють на рахунки цих фірм. Більше того, обраний президент Байден може виступити з промовою, дистанціюючись від свого минулого на посаді сенатора, коли анонімні корпорації штату Делавер часто використовувались українськими олігархами для переміщення брудних грошей у фінансову систему США.

Сполучені Штати можуть полегшити Україні процес «висихання» брудних грошей, продовжуючи переслідування Ігоря Коломойського за його угоди з нерухомістю в США через Федеральне велике журі в Клівленді. Проти Коломойського і його партнерів уже подано заяву щодо арешту активів. Сполученим Штатам також варто продовжити провадження у справі про екстрадицію Дмитра Фірташа, яка тривала 6,5 років. Допомога Україні в нейтралізації двох найбільших олігархів буде мати велике значення для ослаблення старої гнилої системи, від якої Україна страждала більшу частину свого існування в якості незалежної держави.

Стабільність в Києві вітається, але питання залишаються. Шлях України як вільної країни, що живе в умовах верховенства закону, в даний час знаходиться під сумнівом і розвіяти його можуть тільки самі українці. Сполучені Штати, хоч би хто опинився в Білому домі, не можуть безпосередньо допомогти Україні у вирішенні цього питання.

Back to top button