Україна

Чому небезпечно в Україні запроваджувати подвійне громадянство

Запровадження подвійного громадянства може спровокувати новий конфлікт з Угорщиною, а також цим може скористатись Росія, яка видала в окупованому Криму і Донбасі понад 2 мільйони паспортів

Кабінет міністрів України планує реформувати закон про громадянство. На відміну від попереднього закону, тепер з’явиться можливість отримати інше громадянство на додаток до українського. Те, що лунає як звичайна формальність, містить величезні зовнішньополітичні ризики, тому що члени найбільшої меншини в країні – росіяни не повинні отримувати вигоду з нового законодавства.

Про це йдеться в аналітичній публікації німецького видання MDR, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

За неофіційними даними, як мінімум сотні тисяч людей в Україні вже мають другий паспорт. Здебільшого, російський або угорський. Хоча це заборонено, але це звичайна практика. Наявність другого паспорта не карається. Це може змінитися. Тому що тепер уряд хоче зробити подвійне громадянство офіційним. Україна хоче налагодити відносини з ЄС, тому що багато українців зараз там живуть і працюють. Крім того, люди з українським корінням, які живуть в інших країнах і мають громадянство, хочуть бути більш тісно пов’язаними зі своєю батьківщиною.

Російські паспорти заборонені

Проте, нікому не можна дозволяти одночасно мати український і російський паспорт.

«Не може бути подвійного громадянства з агресором», – чітко дає зрозуміти МЗС України.

Таким чином, законопроекти, запропоновані депутатами правлячої партії «Слуга народу», вимагають декларування другого паспорта. Якщо у вас є російський паспорт, і ви будете його приховувати, вам загрожує тюремне ув’язнення терміном від 2 до 5 років. У будь-якому випадку потрібно карати за наявність російського паспорта, наприклад, позбавленням права голосу.

Жителі окупованого Криму та Донбасу можуть зіткнутись з проблемами

Скільки ризиків міститься в цій ініціативі, можна побачити, поглянувши на Крим і Донбас. З 2019 року Росія щедро роздає свої паспорти жителям Кримського півострова, який був анексований у 2014 році, а також жителям частини східного українського Донбасу, окупованого проросійськими сепаратистами. Стверджується, що російський уряд вже видав там понад 2 мільйони паспортів. Київська держава вважає ці паспорти недійсними, тому для їх власників це не буде проблемою. Якщо б не було планів на обмеження прав цих громадян, коли Донбас і Крим знову опиняться під контролем України.

Заборона подвійного громадянства для чиновників, депутатів і силовиків

Чиновники, силовики і парламентарії не зможуть скористатися можливістю подвійного громадянства з міркувань безпеки. Український уряд явно не вважає «слуг двох панів» досить лояльними. Однак така норма може призвести до серйозних проблем на Закарпатті. Близько 12% населення тут складають угорці. У Берегівському районі на кордоні з Угорщиною майже 80% населення є представниками угорської меншини. Ні для кого не є таємницею, що численні депутати місцевих Рад і державні службовці, мають угорський паспорт.

Президент України Володимир Зеленський нещодавно виконав резолюцію РНБО, яка суворо забороняє громадянам з другим паспортом працювати державними службовцями або навіть вступати в політичну партію. До кінця 2021 року відповідні рішення повинні бути міцно закріплені в законодавстві.

Це не є новиною. Навіть в минулому, чиновникам практично не дозволялося мати другий паспорт. Однак їм вистачало лише усно запевнити, що у них немає другого громадянства. І в багатьох випадках, коли у чиновників виявляли паспорт іншої країни, на це заплющували очі. З 2022 року вони змушені будуть доводити, що у них немає іншого паспорта, і це може викликати проблеми, особливо на Закарпатті.

Суперечка з Угорщиною неминуча

Поки що угорський уряд стримується, але варто очікувати нової напруженості між Будапештом і Києвом. Криза в сусідських відносинах почалась у 2017 році, коли в Києві ухвалили новий закон про освіту. Він передбачає, що починаючи з п’ятого класу викладання повинно здійснюватися переважно українською мовою – проблема для угорської меншини в Закарпатті, яка часто майже не розмовляє українською мовою. Уряд Угорщини пригрозив тоді заблокувати інтеграцію України в ЄС і НАТО.

Дипломатичний конфлікт був залагаджений шляхом невеликого компромісу. Закарпатські школи не перейдуть на українську мову викладання до 2023 року, а кількість годин навчання на угорській мові буде більшою, аніж передбачалося спочатку. Будапешт цим не дуже задоволений. Проте, в січні 2021 року міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто відвідав свого українського колегу Дмитра Кулебу, що раніше вважалось немислимим. Однак, обмеження на подвійне громадянство можуть знову швидко затьмарити угорсько-українські відносини.

«Якщо Київ дійсно запровадить сувору заборону і високі штрафи, на Закарпатті буде кілька великих скандалів. У той же час ідея легалізації видачі паспортів інших країн українцям може здатися захоплюючою для нинішніх правителів Будапешта», – вважає Петро Олещук, політолог з Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Back to top button