Україна

Членство України в НАТО – Шольц заявив, що питання вступу України до Альянсу наразі не стоїть на порядку денному – 1News

Щольц підкреслив, що на даний момент важливо домагатися деескалації з боку РФ за допомогою Мінських домовленостей, “нормандського формату”, Ради НАТО-Росія

Олаф Шольц
Reuters / Annegret Hilse

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що питання членства України в НАТО наразі не стоїть на порядку денному і висловив здивування, що РФ зосередила переговори на вступі України до Альянсу. Про це він заявив під час брифінгу за підсумками зустрічі з президентом Володимиром Зеленським. Трансляцію вів телеканал “Перший Незалежний”. 

“Щодо членства в альянсах, то на даний момент це не актуально. Тому трохи дивно, що російський уряд зробив предметом великих політичних дискусій питання, яке не стоїть наразі на порядку денному”, – сказав Шольц.

Канцлер Німеччини наголосив, що принцип вільного вибору Альянсу не може бути предметом дискусій. Не йдеться про якісь сфери впливу, де одна держава може наказати іншій, де їй бути чи не бути.

1News за темою: В ЄС заявили, що питання членства України не на порядку денному, але РФ на процес не впливатиме

https://www.youtube.com/watch?v=dySSUwMwCD4

Щольц підкреслив, що на цей момент головне завдання полягає в тому, щоб не довести ситуацію до ескалації. “Ми зараз маємо подолати дуже серйозний виклик на українському кордоні, там дуже багато російських військових і техніки. Ми це бачимо на морі та з боку Молдови, а також навчання в Білорусі”, – сказав Шольц.

Він зауважив, що зараз важливо домагатися деескалації з боку РФ за допомогою Мінських домовленостей, “нормандського формату”, Ради НАТО-Росія, а також за допомогою різних форматів, які надає ОБСЄ.

“Якщо на це все дивитися разом, є виклик деескалації цієї ситуації: забезпечити щоб війська відводили з Білорусії, з кордонів, щоб не сталася війна в Україні. Тому це те завдання, яке ми зараз маємо”, – повідомив Шольц.

Нагадаємо, нещодавно Росія висунула Україні низку умов для деескалації ситуації на кордоні. Зокрема необхідно припинити постачання Україні озброєнь та проведення спільних навчань з країнами НАТО. 


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button