Україна

Чернігів після російської навали – 1News

Чернігів після російської навали

Фото: DW

Наслідки обстрілів і бомбардувань у Чернігові, березень 2022

Чернігів – ще зовсім недавно затишне українське місто. Але потім – понад місяць російських облоги та бомбардувань. Про руйнування в цьому обласному центрі – у фоторепортажі DW.

 

Місяць в оточенні

Війна поставила колись мальовничий Чернігів на межу гуманітарної катастрофи. В облозі російських військ минув понад місяць: з перших днів вторгнення до початку квітня.

 

Удар по “Україні”

Колишня візитівка Чернігова – готель “Україна” на перетині центральних проспектів. Тепер ця будівля стала одним із найбільш впізнаваних символів свідомого знищення міста. Його зруйнували ракетним ударом вночі 12 березня – за поясненнями російської армії в готелі начебто базувались іноземні добровольці, які приїхали захищати Чернігів.

 

Мер міста-героя

“У нас місту понад 1000 років, і ніколи не було прикладів, щоби його здавали комусь. Після цього, як я це заявив, по міській раді полетіло 2 ракети “Іскандер”. На жаль вони впали серед будинків, в прямісенькому центрі міста. Там є дуже багато постраждалих”, – розповідає мер Чернігова Владислав Атрошенко (ц).

 

Найбільше постраждали житлові будинки

Міська влада та обласна адміністрація продовжують підраховувати наслідки руйнувань. Вони вже зараз сходяться в одному – найбільше постраждали житлові будинки.

 

Під руїнами – спогади

Рятувальні служби продовжують розбирати завали, витягаючи з-під них людське майно, а часом і тіла.

 

Інфраструктура поновиться

Комунальники відновлюють роботу систем життєзабезпечення. Чернігів і досі лишається без опалення, в місті проблеми з водопостачанням електрикою та зв’язком.

 

Без грошей та продуктів

Більшість магазинів та базарів у Чернігові або зачинені, або зруйновані. Городяни виживають за рахунок гуманітарної допомоги.

 

Стадіон імені Гагаріна

Стадіон футбольного клубу “Десна” зруйнований артилерійським обстрілом 5 березня та бомбардуванням з повітря 11 березня. Допомогти відновити спортивний майданчик обіцяють Німеччина та дортмунський клуб “Боруссія”, гравцем якого свого часу був чернігівчанин Андрій Ярмоленко.

 

Книжки під відкритим небом

Музей старожитностей та його бібліотека, що по сусідству зі стадіоном, теж були зруйновані під час березневого бомбардування.

 

Яблуневий сад

Російська армія скидала некеровані авіабомби і на житлові квартали, де в приватних будинках мешкали сотні цивільних чернігівчан. На фото: поліцейський оглядає воронку від бомби на місці колишнього яблуневого саду на околиці міста.

 

Зруйновані тричі

“Наш дім руйнували тричі: спочатку бомбами, потім потрапив артилерійський снаряд, а потім просто спалили, – розповідає місцева мешканка Ганна Дорош. – Ну, як кажуть, ворога сюди не пустили. Тільки що після цього нам робити, ми не знаємо”.

 

Бої за місто

Російська армія обстрілювала Чернігів з трьох напрямків. З березня бої в тому числі із застосуванням важкої техніки велися вже на околицях міста. На фото: російський танк Т-80 підбитий на одній з вулиць Чернігова.

 

Без місця для навчання

За місяць облоги в Чернігові, за даними мерії постраждали 27 шкіл та 37 дитячих садків – вцілів лише кожен п’ятий заклад. На фото: школа №18 зруйнована під час авіанальоту 3 березня. Під завалами школи рятувальники знайшли тіло чоловіка.

 

Могили братські та безіменні

За місяць боїв у місті загинули понад 700 городян. Тіла десятків ще й досі не ідентифіковані – деяких з них ховали, навіть не чекаючи на близьких для впізнання.

 

Повертатись поки що небезпечно

Місцева влада побоюється, що через руйнування майже усіх промислових підприємстві і зупинку бізнесу місто не скоро назбирає грошей на відновлення та нормальне функціонування. Містян попереджають: жити в Чернігові і досі небезпечно.

 

Залишки мирного життя

Чернігівчани повертаються до знищених квартир, щоб забрати рештки вцілілих речей. Андрій переїхав до родичів в глиб області – власного житла в нього більше нема.

 

Евакуація триває

Благодійні організації продовжують вивозити з Чернігова тих, хто втрати домівки та наляканий війною, в безпечні місця. На фото: евакуація підопічних громадського єврейського центру при міській синагозі.

 

“Це початок гуманітарної катастрофи”: очевидці про ситуацію в Чернігові

Джерело: Українська служба DW


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button