Україна

Через здорожчання продуктів українцям радять переглянути раціон харчування

Враховуючи зростання цін на продукти та рівень середньої зарплати в країні, українцям пора задуматися над тим, які продукти вони купують і змінити свій раціон, передає 1news з посиланням на УНІАН.

Таку думку озвучила заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

За словами експерта, зазвичай зарплати через певний проміжок часу “підтягуються” до зростання цін, однак для цього потрібно десь знайти гроші.

Експерт підкреслила, що враховуючи зростання цін на продукти та рівень зарплат, населенню варто замислитися щодо своїх споживчих звичок, оскільки покупка не дуже корисних товарів швидкого приготування часто коштує дорожче свіжих і корисних продуктів.

“Свіже м’ясо та овочі коштують часто дешевше за дорогі брендові напівфабрикати, а здорові та сучасні рецепти не вимагають тривалих зусиль на кухні. Наприклад, свіже куряче філе в магазині продається за 140 грн/кг, а сосиски – майже за 200 грн/кг “, – зазначила вона.

Водночас за словами експерта, регулювання цін може призвести до дефіциту.

“Зараз основний інструмент уряду – субсидії та допомога незаможним. У тому числі вона може бути й у вигляді карток на харчові продукти, особливо поганого в цьому нічого немає. А ось регулювання цін спотворює ринки й може призвести до дефіциту. Основний ринковий метод боротьби з інфляцією – інфляційне таргетування, цим займаються центральні банки, а не уряди”, – зазначила Репко.

 

 

 

Back to top button