Україна

Через війну близько 70 суден заблоковано в українських портах

Через війну близько 70 суден заблоковано в українських портах

Фото: wikipedia.org

Маріупольський порт практично повністю зруйнований армією РФ

Гарантом безпеки для відновлення судноплавства у заблокованих портах могла б бути Організація Об’єднаних Націй.

 

Майже 70 суден заблоковано у морських портах України, шість суден під іноземним прапором – у Маріупольському морському порту. Про це повідомили заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков та директор ДП Маріупольський морський торговельний порт Ігор Барський на брифінгу в Українському медіацентрі у п’ятницю, 6 травня.

 

“На сьогодні майже 70 суден заблоковано в тих портах, з яких неможливо здійснювати судноплавство. Найгірша ситуація щодо екіпажів була в Маріуполі. В інших портах екіпажі могли евакуюватися”, – повідомив Васьков.

 

Ігор Барський сказав, що в Маріуполі залишилося шість суден під іноземним прапором, які досі там заблоковані, деякі вже не зможуть його залишити без відповідного ремонту силами судноремонтного заводу. Проте сам судноремонтний маріупольський завод також практично зруйновано.

 

“Зараз ми збираємо всю можливу інформацію про підприємство, про портовиків, відгукнулися 1 660 осіб із трьох тисяч. У нас також є інформація про 23 загиблих працівників підприємства. Але ми виплачуємо зарплату людям, готуємось до повернення, будуємо плани щодо відновлення підприємства. У цих питаннях нам допомагає Міністерство інфраструктури”, – повідомив Барський.

 

Він також додав, що пошкодження та руйнування порту в Маріуполі на сьогодні складно оцінити, але є інформація, що практично всі будівлі, всі будівельні споруди, частково чи повністю, зруйновані.

 

Заступник міністра Юрій Васьков каже, що зараз Україна розглядає можливість відновлення судноплавства у заблокованих портах із військовим конвоєм, але для цього потрібна гарантія безпеки.

 

“Ми вважаємо, що ООН може бути саме тим посередником, через якого можна отримати гарантії безпеки та відновити судноплавство”, – сказав заступник міністра.

 

 

 

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button