Україна

Через карантин у критичній ситуації опинився аеропорт “Київ”

Міжнародний аеропорт “Київ” потребує фінансової та регуляторної підтримки держави. В іншому випадку вже в найближчі місяці Україна може втратити другий за розміром і пасажиропотоком аеропорт, передає 1NEWS з посиланням на РБК-Україна.

Про це заявив генеральний директор компанії “Майстер-Авіа” Олег Левченко.

За його словами, аеропорт вже другий місяць генерує тільки збитки, попри те, що в компанії зупинили все, що можна було зупинити, але законсервувати повністю підприємство неможливо.

“В терміналах знаходяться співробітники, прикордонники, митники, відповідно, системи водопостачання, кондиціонування, пожежної безпеки повинні працювати, і є люди, які за цим слідкують. Будівлі повинні охоронятися. Завжди на аеродромі присутній аварійно-рятувальна команда, персонал, який працює по зустрічі й випуску літаків, фахівці наземної служби, служби авіаційної безпеки”, – зазначає він.

У компанії також відзначають, що аеропорт двічі звертався до президента і Кабміну за допомогою, проте зворотної реакції поки не було.

Водночас, журналіст Кирило Сазонов зазначає, що аеропорт дійсно з березня фактично припинив роботу, але продовжує зазнавати збитків.

“Аеропорт – не бар, так просто на замок не закриєш. Інфраструктура гігантська і її треба підтримувати. Податкові канікули почалися і закінчилися в березні. Кредитних зобов’язань ніхто також не скасував. З 2 млрд грн, вкладених в реконструкцію аеропорту, частина брали в банк під відсоток”, – додав він.

При цьому, як стверджує журналіст, той же аеропорт “Бориспіль” приймає і гуманітарку, і вантажні, і бізнес-рейси, тоді як на “Київ” ці рейси не відправляють.

“Так, небо відкриють через два тижні. Але протриматися йому треба не до 15 червня, а до як мінімум 2024 року, коли авіація може наблизитися до докризових показників. Бо як завантаження аеропорту на рівні 10-25% це завжди збиткова історія”, – написав він.

За його словами, керівництво аеропорту просить не стільки грошей від держави, скільки конкурентних умов для всіх учасників ринку.

Нагадаємо, раніше в соцмережах співробітники підприємства та просто користувачі запустили челлендж #SaveKyivAirport, щоб привернути увагу влади та громадськості до ситуації, що склалася на підприємстві.

 

 

 

 

Back to top button