Україна

Час реагування на ДТП хочуть скоротити до 5-10 хвилин

У рамках впровадження Стратегії з безпеки дорожнього руху Мінінфраструктури має на меті скоротити час реагування на ДТП до 5-10 хвилин. Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Він зазначив, що завдяки аварійно-рятувальним автівкам які Мінінфраструктури передало Державній службі з надзвичайних ситуацій час реагування на ДТП вже скоротився з 32 до 12 хв.

“Аварійно-рятувальні автівки, які ми днями передавали ДСНС (їх буде 139 у підсумку) пригодилися вже першого ж дня. Якраз на Київщині сталося масштабне ДТП з 8 постраждалими. Зазвичай на такі події реагували довго і частина людей гинули. А цього разу двоє госпіталізовані, всі живі завдяки саме цій аварійно-рятувальній машині, за допомогою якої досить швидко і безпечно евакуювали постраждалих. В автівках є спеціальне обладнання, щоб розрізати метал, виймати людей, накладати фіксуючі елементи на шию та кінцівки і взагалі надавати першу домедичну допомогу. Навіть дефібрилятор є”, – розповів міністр.

За словами Криклія, цьогоріч Фонд безпеки дорожнього руху вперше використовується ефективно – всі його заходи виконані на 90%, на 100% оголошені тендерні процедури, які планують завершити до кінця року.

Міністр також зауважив, що завдяки встановленим камерам для фото- та відеофіксації порушень ПДР вдалось 4,5 рази зменшилась кількість порушень на локаціях, які раніше були дуже аварійними.

“У нас були побоювання, що ініціатива сприйметься негативно. У 2005-2010 роках вже були спроби запустити автоматичну фіксацію порушень на дорогах, але штрафи масово оскаржували і система себе дискредитувала. Розробляючи нову (а я ще навіть в МІУ тоді не працював), намагалися врахувати абсолютно всі ризики, щоб бази для оскаржень не лишалось. Зокрема, розмежували поняття власника і відповідального користувача, щоб не було плутанини, на кого накладати штрафні санкції. Результатом поки задоволені – потоку оскаржень немає, адже передбачена купа запобіжників, закон вийшов фундаментальний”, – додав міністр.

Back to top button