Україна

Битва за Токмак. Головна мета контрнаступу?Сюжет


Битва за Токмак. Головна мета контрнаступу?

Наразі українські війська знаходяться приблизно за 16-18 км від Токмака, прориваючись через основну смугу оборони росіян.

Токмак Запорізької області – головна мета контрнаступу ЗСУ. “Токмак – це мета-мінімум”, – заявив в інтерв’ю CNN 22 вересня командувач оперативно-стратегічного угрупування військ Таврія український генерал Олександр Тарнавський.
 
Чому настільки важливий саме цей райцентр Запорізької області?
 
Найскладніше завдання
 
Наразі українські війська знаходяться приблизно за 16-18 км від Токмака, прориваючись через основну смугу оборони росіян. Останні 15 км до Токмака можуть бути “найжорсткішою” частиною українського наступу цього року, прогнозує ВВС.
 
До війни населення Токмака становило близько 30 тисяч жителів. Скільки залишилося в окупованому місті – невідомо. Мер Токмака Ігор Котелевський загинув за загадкових обставин, ймовірно, вчинивши самогубство у травні 2022 року. Він залишився у місті, але відмовився співпрацювати з російськими військами.
 
Саме місто Токмак розташоване в низині, як і стратегічно важливе Мелітополь, що за 40 км на південний захід від нього.
 
Експерти вважають, що якщо ЗСУ змогли зберегти резерви, то їх можуть ввести в бій для оточення Токмака після того, як українські підрозділи подолають російські оборонні споруди між Новопрокопівкою та Вербовим.
 
Транспортний вузол
 
Токмак є перевалочним пунктом для російських військ та великим транспортним вузлом. Його визволення відкриває шлях до Мелітополя.
 
Через це місто проходить також автомагістраль із окупованого Криму до російського Ростов-на-Дону. Оскільки Керченський міст — альтернативний шлях росіян — ЗСУ періодично обстрілюють, ця магістраль набуває стратегічного значення для обох сторін конфлікту.
 
За даними мера Мелітополя Івана Федеорова, на північ від Токмака з’явився новий укріпрайон з обох боків автодороги, що веде до нещодавно звільненого села Роботине. На кордоні Донецької та Запорізької областей для будівництва фортифікацій військові РФ почали заганяти бетоновози.
 
Ініціатива у ЗСУ
 
“Стабільна ініціатива у ЗСУ, продовжуємо просування у трикутнику Новопрокопівка – Вербове – Очеретувате. Не виключаю, що найближчим часом будуть ще кращі новини… Вони будуть говорити про те, що Сили оборони України мають усі шанси в жовтні вже бути біля Токмака … Все залежить від того, як поводитимуться росіяни, тому що вони можуть продемонструвати “жест доброї волі” і тікати з Токмака… Справа в тому, що якщо ми обходитимемо Токмак, це займе зайвий час. та у зайвих ресурсах”, – вважає військовий експерт Олександр Коваленко.
 
За його словами, це все може зайняти час, коли нам потрібно буде вже йти третю лінію оборони у напрямку Мелітополя.
 
“У росіян є два сценарії у цьому випадку. Якщо росіяни залишають у Токмаку, якісь гарнізон для оборони, наприклад… то вони з одного боку – там майже всі будуть суїцидники, а з іншого – у них завжди буде можливість своєчасно залишити місто, бо на південь від Токмака є траса 0401. .. такий собі автобан на Мелітополь. І тому якщо буде якась загрозлива ситуація оперативного оточення, то вони скористаються цією трасою, щоб тікати з міста… Але весь цей час, тому вони можуть використати саме таку тактику затягування”, – зазначив експерт.
 
При цьому він відкидає варіант, коли українські війська підуть на лобовий штурм Токмака.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button