Україна

Битва за косу. Загибель еліти ССОСюжет


Битва за косу. Загибель еліти ССО

У разі захоплення Тендровської коси ЗСУ змогли б завдавати ударів по окупованій частині Херсонської області.

 
Сили спеціальних операцій (ССО) ЗСУ повідомили про загибель військовослужбовців 73 морського центру спеціальних операцій у ніч на четвер, 29 лютого. Загиблі намагалися десантуватися на Тендрівській косі на Херсонщині. Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ, бійці загинули, “забезпечуючи відхід основних сил групи після виконання спеціального завдання”. Подробиць у ЗСУ не розкрили, офіційних даних про кількість загиблих немає.
 
Важливий плацдарм
 
Тендровська коса – довгий вузький острів у Чорному морі поряд з узбережжям Херсонської області. У разі захоплення коси ЗСУ змогли б завдавати ударів по окупованій частині Херсонської області (довжина острова — близько 65 км) та північно-західній частині анексованого Криму.
 
На косі знаходиться маяк, збудований майже 200 років тому. Острів з лютого 2022 року знаходиться під російською окупацією.
 
Офіційні пояснення
 
Командування сил спеціальних операцій ЗСУ повідомило, що частина українських спецназівців спромоглася виконати “спецзавдання”, але під час відходу вступила в бій з російським противником.
 
“Забезпечуючи відхід основних сил групи після виконання спеціального завдання, воїни прийняли свій останній бій, назавжди залишившись у строю. Героїчна та надскладна бойова робота підрозділів СЗГ на суші, на морі та в глибокому тилу противника – це щоденний внесок воїнів СЗГ у перемогу над ворогом”, – сказано у заяві.
 
Еліта армії
 
73 морський центр імені кошового отамана Антона Головатого — це військова частина Сил спецоперацій ЗСУ, що дислокується в Очакові (Миколаївська область). Бійці цього центру займаються диверсійними операціями, проведенням розвідувальних заходів, захопленням суден та берегових споруд.
 
Саме цей підрозділ займався операціями із захисту узбережжя Миколаївської області, а також звільненням острова Зміїний у Чорному морі.
 
Версія Росії
 
Російське Міноборони оголосило про віддзеркалення атаки української диверсійної групи сил спецоперацій України, яка спробувала висадитися в районі Тендрівської коси в Херсонській області на п’яти човнах.
 
“Внаслідок швидкоплинного бою чотири човни з десантом були знищені та затонули, п’ятий розгорнувся і на великій швидкості вибув у зворотному напрямку. Втрати противника становили до 25 українських військовослужбовців. Одного військовослужбовця взято в полон”, – стверджує Міноборони РФ.
 
Російські військові телеграм-канали писали, що українські військові зробили спробу висадки на острові Тендровська коса в Чорному морі, в окупованій частині Херсонської області.
 
Один із Телеграм-каналів написав, що у знайденому біля берега човні було виявлено чотири тіла спецназівця та один поранений військовий. Останнього взяли в полон і допитали, встановивши належність десантних груп 73 морському центру ССО.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button