Україна

Битва за Авдіївку: ЗСУ подекуди відходятьСюжет


Битва за Авдіївку: ЗСУ подекуди відходять

Ситуація в місті надзвичайно критична і динамічна. Відомо, що ворог вже контролює 15% населеного пункту.

Російська армія контролює 15% Авдіївки Донецької області, повідомляє американський Інститут вивчення війни. Зокрема, окупанти просунулися до головної лінії оборони ЗСУ в місті вздовж вулиці Грушевського. Зараз вуличні бої йдуть на північно-західній околиці Авдіївки і в південній частині.

Те, що українські захисники відступають з деяких позицій в населеному пункті підтверджує спікер ОСУВ Таврія Дмитро Лиховій. Детальніше про складну ситуацію в Авдіївці – далі в сюжеті.

Частина міста перейшла під контроль РФ

За даними американських аналітиків, на момент 14 лютого російські сили контролювали щонайменше 15,4% міста. Бої тривають на південь та північний захід від Авдіївки, в районі ресторану Царська охота й селища Опитне. Найгарячіша ситуація, за інформацією ISW, спостерігається біля Авдіївського коксохімічного заводу, а також на північному заході та півдні самого міста.

Є неофіційні дані, що на Авдіївському напрямку російське командування сконцентрувало близько 50 тисяч солдатів. Генерал-майор Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія, зазначив, що армія РФ здійснила 73 авіаудари на цьому напрямку. Це найзначніша серія російських атак у 2024 році.

Тим часом Telegram-канал Deep State додає, що на 14 лютого окупанти “знов просунувся на півночі та півдні міста”.

“На півдні їхнє основне завдання оточити Зеніт, а на півночі максимально продавити Сили Оборони. Ситуація продовжує посилюватись через безперервний обстріл КАБами і ракетами”, – йдеться у повідомленні.

 Deep State

За даними Deep State, росіяни хочуть максимально відрізати Коксохім і вийти в 9-й квартал, звідки прострілюється все місто. Штурмові групи окупантів концентруються на тих ділянках, де вони мають успіх. При цьому триває накопичення живої сили у зайнятих у місті будинках.

Рейди українських штурмовиків

Третя штурмова бригада, яку терміново перекинули в Авдіївку, також заявляє про критичну ситуацію в населеному пункті.

Зазначається, що окремі батальйони бригади вже провели рейд у захоплені ворогом райони міста. Станом на зараз сили противника на цьому відрізу оцінили в сім бригад. Однак за період перебування бійців 3 ОШбр в Авдіївці, двом російським бригадам завдали критичного ураження.

“Наші бійці демонструють безпрецедентний героїзм. Ми змушені воювати на 360 градусів проти нових, і нових бригад, які заводить противник“, – прокоментував командир 3 ОШБр Андрій Білецький.

За його словами, об’єктивна ситуація в місті залишається “загрозливою і нестабільною”. Тим часом російська армія продовжує активну ротацію і перекидає до Авдіївки нові сили та засоби.

ЗСУ подекуди відходять

В ОСУВ Таврія додають, що підрозділи Сил оборони подекуди відходять в Авдіївці на вигідніші позиції, оскільки “завчасно були передбачені запасні варіанти розвитку подій”.

“Що стосується безпосередньо Авдіївки, де лінія фронту є дуже динамічною, і відбувається маневр нашими підрозділами для подекуди відходу на більш вигідні позиції, подекуди відбивання позицій, то ключове повідомлення – постачання й евакуація в Авдіївку ускладнена, але задіяно запасну логістичну артерію, яка була підготовлена завчасно”, – повідомив у ефірі телемарафону керівник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ Таврія Дмитро Лиховій.

Він зазначив, що кожен український підрозділ знає свій маневр, у кожного є своє завдання.

“Видно загальну картину подій, яка складається. Передбачені запасні варіанти розвитку подій і ведення бойових дій залежно від ситуації, яка є динамічною. Видно, куди ворог хоче зайти. Він хоче пройти західніше від Авдіївського коксохімічного заводу. Там він зустрічає гідний опір”, – додав речник Таврії.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button