Україна

Будинки дитини продовжують брати на утримання дітей до 3-х років, попри запроваджену Національну стратегію

Уповноваженим ВРУ з прав людини Людмилою Денісовою здійснено аналіз за останні три роки наповнення всіх будинків дитини, які функціонують в Україні. Виявилось, що частина з них продовжує приймати дітей до 3-х років, хоча в Україні запроваджена Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки, що передбачає припинення такої практики. Про це 1News повідомила прес-служба Омбудсмана.

За даними Уповноваженого з прав людини, на початок 2021 року 9 будинків дитини (24%) мали на утриманні дітей навіть більше, ніж на початку реалізації Національної стратегії.

«Це дає підстави зробити висновки, що ні на державному, ні на місцевому рівнях пріоритети стосовно сфери охорони дитинства не змінились. У разі збільшення фінансової підтримки та надання необхідних послуг, батьки не влаштовували б своїх малолітніх дітей до будинків дитини. Так, на початок цього року за заявами батьків до будинків дитини було влаштовано 769 дітей (32% від загальної кількості)», – повідомила Уповноважений.

У зв’язку з цим Уповноваженим ВРУ з прав людини скеровано подання до голів Волинської, Київської, Одеської, Харківської обласних державних адміністрації, а також звернення до Міністра охорони здоров’я України та Міністра соціальної політики України.

Уповноважений звертає увагу, що процес припинення влаштування дітей до трьох років до будинків дитини не має бути самоціллю. Першочерговим є запровадження та надання соціальних, медичних, реабілітаційних послуг з підтримки родин у громаді за місцем їхнього проживання.

Back to top button