Україна

Будапештський меморандум – Зеленський ініціював консультації щодо документу – 1News


Global Look Press

Глава держави зазначив, що Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні

Президент України Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції з безпеки ініціював консультації щодо Будапештського меморандуму. Цей документ мав гарантувати Україні безпеку в обмін на відмову від ядерного потенціалу. Про це повідомляє “РБК-Україна”.

“За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне – немає мільйонів наших громадян”, – сказав Зеленський.

Глава держави зазначив, що Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в Україні.

“З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі та безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я робитиму це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій в рамках Будапештського меморандуму”, – заявив він.

1News за темою: Кравчук, Кучма і Ющенко звернулися до підписантів Будапештського меморандуму: Чого хочуть

Якщо консультації щодо Будапештського меморандуму не відбудуться або не принесуть бажаного результату, то, як сказав президент, Україна вважатиме, що він не працює і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів.

Будапештський меморандум підписали Україна, США, Британія та Росія 5 грудня 1994. Україна була представлена тодішнім президентом Леонідом Кучмою.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла Постанову про звернення до організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів іноземних держав у зв’язку з ескалацією ситуації безпеки навколо України.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button