Україна

Бої на околиці Часового Яру: чи вистоїть містоСюжет


Бої на околиці Часового Яру: чи вистоїть місто

Тактика випаленої землі, подвійні штурми та бої на околицях – все про ситуацію в Часовому Яру.

Кремль поставив перед командуванням російської армії до 9 травня “взяти” місто Часів Яр в Донецькій області, повідомляв президент Володимир Зеленський. Тоді глава держави визнав, що Силам оборони не вистачає техніки та артилерійських снарядів, щоб відбивати атаки окупантів.

Сьогодні, 2 травня, керівник військової адміністрації Часового Яру Сергій Чаус заявив, що росіяни підійшли впритул і бойові дії йдуть вже на околиці міста. То ж чи зможуть росіяни  виконати дедлайн щодо захоплення населеного пункту до 9 травня – далі в сюжеті.

Подвійний штурм

Український політолог Кирило Сазонов, який зараз воює на цьому напрямку фронту, зранку написав, що зараз одна частина російської армії атакує місто в лоб, зазнаючи втрат, але інша обходить населений пункт по флангах, щоб поставити під вогневий контроль логістику ВСУ. Дороги, за його словами, “місцями прострілюються”.

“На флангах вони критичних для нас результатів не досягли, але прижимають потроху. Тому що у них на ВСЕ це вистачає людей”, – пише військовий.

За його словами, росіяни готують більш потужнішу атаку на Часів Яр. Для цього вони перекинули до міста штурмові загони і розподілили їх в “зеленці” та інших укриттях. Тому, за його словами, найближчі два тижні для Часового Яру будуть “дуже важкими”.

“Пацани реально б’ються малими групами, наче їх натовп. Командування в курсі, західні снаряди та міни на підході, так що немає причин для зневіри. Ми ж знали, що найближчі чотири місяці будуть дуже важкими? Знали. І саме зараз кілька тижнів будуть просто дуже важкими. Усі в курсі, всі розуміють ситуацію, працюємо”, – додав Сазонов.

Ворог прагне перерізати логістику

Інформацію про боротьбу за контроль над логістичними маршрутами підтверджує речник оперативно-стратегічного угруповання військ Хортиця Назар Волошин. Спікер зазначає, що бої дійсно вже йдуть на околицях Часового Яру.

“Окупанти методом випаленої землі намагаються знищувати наші всі і взводні, і опорні пункти, і саме місто Часів Яр, щоб нашим захисникам не було де оборонятися. Друга лінія оборони укріплена. Сили оборони готові до боротьби з ворогом”, – розповів Волошин.

Зазначимо, що сьогодні американське агентство Associated Press показало з дрону “апокаліптичну” картину з Часового Яру. Руйнування нагадують як в Бахмуті та Авдіївці.

У місті не залишилося жодної цілої будівлі, будинки і муніципальні офіси обвуглені, а місто, в якому колись проживало 12 000 мешканців, тепер майже безлюдне.

Як додав Назар Волошин, основна мета окупантів полягає в тому, щоб захопити Часів Яр і створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації, зокрема, вийти на рубіж Сіверський Донець – Донбас.

“Не стрибнуть вище голови”

Водночас офіцер пресслужби 26 артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашніков вважає, що російська армія все ж таки не зможе захопити Часів Яр до 9 травня.

“Ворог не може охопити Часів Яр з флангів… Вони штурмують безпосередньо як і піхотою, окремими групами, це у них така тактика вже більш давня, так і намагаються залучати як танки, так і бойові броньовані машини… на сьогодні у нього ще в повітрі є перевага, і він постійно використовує”, – вважає представник бригади.

За словами військового, окупанти намагаються знайти слабкі місця в українській обороні, проте не можуть “стрибнути вище голови”.

“Більше зробити вони не зможуть, до чергової сакральної дати у них взагалі нічого не вийде, і їм (росіянам, – ред.) доведеться знову придумувати нову дату і переносити строки для того, щоб їхній електорат чогось очікував”, – заявив речник.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button