Україна

Близько 1,3 млн. українців примусово виїхали до Росії – омбудсмен


Близько 1,3 млн. українців примусово виїхали до Росії - омбудсмен

Громадяни України, які мають документи, можуть виїхати з РФ через територію Білорусі або безпосередньо з Росії через прибалтійські країни до Європи.

 
Близько 1,3 млн. українців депортували або виїхали на територію країни-агресора Росії з початку війни станом на 1 червня. Про це повідомив омбудсмен із прав людини Дмитро Лубинець в інтерв’ю виданню LB.
 
“За нашою інформацією, близько 1 млн 300 тисяч громадян України було вивезено або виїхало на територію Російської Федерації”, – заявив Лубинець.
 
За його словами, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців із посиланням на офіційні дані РФ називає іншу цифру: близько 1 млн. українців, які виїхали на територію Росії станом на 1 червня.
 
Лубинець зазначив, що громадяни України, які мають документи, можуть виїхати з РФ через територію Білорусі або безпосередньо з території Росії через прибалтійські країни до Європи.
 
Якщо документів немає, то омбудсмен може звертатися до суду на користь будь-якого громадянина України щодо отримання документів.
 
“Ми почали це робити. Ми маємо перші позитивні випадки: коли ми звернулися до суду і отримали позитивне рішення суду, через органи РАГС отримали документи”, – заявив Лубинець.
 
За його словами, документи передали через волонтерів конкретній родині, яка перебувала на території РФ, і вони змогли виїхати.
 
Лубинець також додав, що Україна наразі веде переговори, щоб консульські послуги українцям надавало посольство Швейцарії на території Росії.
 
Раніше повідомлялося, що у Чехії українських біженців позбавили безкоштовного медичного страхування.
 
А у Польщі біженцям з України надано право на перетин кордонів ЄС з електронним документом Diia.pl.
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button