Україна

Блокування кордону не має виправдання – МЗС


Блокування кордону не має виправдання - МЗС

Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції, зазначив Олег Ніколенко.

Блокування польсько-українського кордону, хоч би якими гаслами воно супроводжувалося, не має виправдання. Про це написав речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Facebook у вівторок, 20 лютого.

“Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії. Кордон Польщі та України – це і кордон ЄС. Він не повинен бути заручником будь-яких політичних інтересів”, – зазаначив він.

Ніколенко вважає неприйнятним агресивне ставлення з боку протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон.

“Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета – провокування подальшого загострення двосторонніх відносин. Натомість протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані з імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з Росії та інших країн”, – зазначив речник.

Він закликав польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах.

“В умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських відносин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав”, – резюмував Ніколенко.

Нагадаємо, з 9 лютого польські фермери поновили протести на кордоні з Україною. А з 20 лютого вони мають заблокувати всі прикордонні переходи між Польщею і Україною. Також блокада торкнеться під’їзних шляхів до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Фермери протестують проти ввезення української агропродукції, планів Єврокомісії продовжити економічний безвіз з Україною ще на рік, а також проти “зеленого курсу” ЄС.

Уряд Польщі звернувся до фермерів перед повною блокадою кордону

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button