Україна

Блокада кордону: Польща вимагає скасування угоди


Блокада кордону: Польща вимагає скасування угоди

Польські урядовці розраховують, що Єврокомісія перегляне угоду з Україною про транспортний безвіз.

Польща вимагатиме на рівні ЄС відновлення системи дозволів для українських перевізників. Про це у понеділок, 4 грудня, заявив міністр інфраструктури Польщі Альвін Гаядур під час відвідання пункту пропуску Гребенне – Рава-Руська на польсько-українському кордоні, передає PAP.

“Польща вимагатиме відновлення дозволів, повернення попереднього статус-кво, щоб українські перевізники не відбирали нечесним способом ринок у польських перевізників”, – сказав Гаядур.

Також заступник міністра інфраструктури Польщі Рафал Вебер після засідання Ради ЄС з питань транспорту у Брюсселі заявив, що Польща, а також Угорщина і Словаччина очікують, що у межах спільного комітету, який має бути скликаний на підставі 7-ї статті угоди між ЄС та Україною, буде переглянуто угоду і відновлено практику дозволів для України.

Вебер повідомив, що на зустрічі він представив “тверді дані”, які нібито свідчать про “нечесну конкуренцію” з боку українських перевізників, котрі значно збільшили свою частку на ринку перевезень, особливо у країнах, що межують з Україною. За його словами, перед початком повномасштабної війни на 100 переїздів між обома країнами 35 обслуговували польські перевізники, 65 – українські. Натомість зараз 90 переїздів обслуговують українські перевізники і тільки 10 – польські.

“Ми не заперечуємо проти того, щоб і надалі підтримувати Україну, ми є лідером на цьому фронті. Проте ми не можемо допустити, щоб будь-яка допомога відбувалася за рахунок польських компаній, у цьому випадку – польських перевізників”, – наголосив Вебер.

Нагадаємо, 6 листопада на польсько-українському кордоні розпочався страйк перевізників Польщі. Вони вимагають скасувати транспортний безвіз для України та повернути для українських водіїв систему дозволів.

Однак 4 грудня у Кабміні заявили, що Україна виконала усі заходи щодо розблокування кордону з Польщею, про які домовлялися з Європейською комісією та Варшавою. Там також зазначили, що у питанні блокади кордону вже є зрушення, оскільки було відкрито пункт пропуску Угринів – Долгобичув.

Єврокомісар попередила Польщу про “наслідки” блокування кордону з Україною

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button