Україна

Блінкен в Києві. Що привіз держсекретар США?Сюжет


Блінкен в Києві. Що привіз держсекретар США?

Під час двох днів у Києві Блінкен зустрінеться з українськими партнерами США і обговорить з ними контрнаступ, що триває.

 
Держсекретар США Ентоні Блінкен приїхав до Києва втретє від початку повномашстабного вторгнення Росії. На цей раз візит держсекретаря припав на активну фазу українського контрнаступу. Крім того, Блінкен уперше з початку вторгнення вирішив залишитися на ніч у Києві. Таке рішення, як і вся поїздка, має стати символічним сигналом американської підтримки України.
 
Бачать прогрес
 
Під час зустрічі з главою МЗС Дмитром Кулебою Блінкен заявив: “Ми бачимо значний прогрес у контрнаступі, і це дуже обнадіює”.
 
“Ми хочемо переконатися, що Україна має все необхідне не лише для успіху в контрнаступі, а й для довгострокової перспективи, – додав держсекретар США, – що вона має сильний стримуючий фактор, сильну обороноздатність, щоб у майбутньому подібні агресії не повторилися”.
 
А ще Блінкен разом із Кулебою разом поїли в Макдональдсі.
 
 
Загалом, держсекретар після приїзду до Києва насамперед вшанував пам’ять загиблих захисників України на Берковецькому цвинтарі. Він також провів зустріч із Дмитром Кулебою, Денисом Шмигалем, проведе переговори з Володимиром Зеленським та зустрінеться з представниками громадянського суспільства України.
 
Блінкен зазначив, що під час свого поточного третього візиту за час вторгнення він знову був “вражений надзвичайною хоробрістю та стійкістю українського народу, Збройних сил та керівництва України”.
 
Нова допомога
 
Якраз до візиту Блінкена уряд Сполучених Штатів оголосив про надання Україні чергового пакету військової допомоги.
 
Пакет, вартість якого оцінюється в 175 мільйонів доларів, міститиме:
 
– 120-мм танкові снаряди зі збідненим ураном для танків Abrams;
 
– обладнання для систем протиповітряної оборони;
 
– Додаткові боєприпаси для ракетних систем HIMARS;
 
– 155-мм та 105-мм артилерійські боєприпаси;
 
– 81-мм мінометні системи та боєприпаси;
 
– важкі протитанкові керовані ракети TOW, а також протитанкові комплекси Javelin та AT-4;
 
– понад 3 мільйони патронів для стрілецької зброї;
 
– тактичні аеронавігаційні системи, а також системи захищеного зв’язку та допоміжне обладнання;
 
– боєприпаси для руйнування перешкод, запчастини та інше польове обладнання.
 
Це вже 46-й пакет допомоги, яку адміністрація Джо Байдена надасть Україні із запасів Міністерства оборони, починаючи із серпня 2021 року.
 
Особливі снаряди
 
Сполучені Штати переконані, що Україна застосовуватиме снаряди із збідненим ураном відповідально.
 
Ці боєприпаси вважаються найефективнішими для танків Abrams. Очікується, що перші десять американських танків надійдуть до України у середині вересня. США сподіваються, що танки допоможуть Силам оборони України під час контрнаступу.
 
Збіднений уран відрізняється високою щільністю та твердістю, тому його використовують при виробництві боєприпасів – переважно сердечників для бронебійних снарядів. ОУ також використовують у броні, зокрема в американських танках M1 Abrams, у медичній промисловості (контейнери для радіоактивних речовин) та авіаційній промисловості, і у всіх цих випадках про ризики опромінення не йдеться.
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button