Україна

Більшість українців святкують Різдво 7 січня, однак майже 10% взагалі ігнорують свято

Майже половина українців стверджують, що святкують Різдво 7-го січня. Такі результати соціологічного дослідження «Всеукраїнський омнібус», проведеного дослідницькою компанією «Active Group» у грудні 2020 року, повідомила 1News прес-служба компанії.

Відповідаючи на запитання «Коли ви святкуєте Різдво?», 48,6% респондентів відповіли, що 7 січня, а 14% опитаних – що 25 грудня. 22,3% українців відзначають свято Різдва в обидва дня, 9,7% взагалі не святкують, а 5,3% респондентів не визначилися з відповіддю.

Щодо святкування Різдва в розрізі вікових груп, то найбільше тих, хто святкує Різдво 25 грудня, серед респондентів віку 30-39 – їх 17,2%. А найменше серед молоді – 11,5%. Не святкують Різдво взагалі здебільшого респонденти старшого віку (15,9%), тоді як в інших вікових групах таких респондентів удвічі менше.

25 грудня Різдво святкують переважно респонденти на заході України (22,1%), а найменше (8,6%) – на півдні. Не відзначають свято переважно на сході (14,3%).

За словами засновника «Active Group» Андрія Єременка, очевидно, що Різдво святкують не лише християни, але і люди, що ідентифікують себе як прихильників інших релігій та атеїсти. Тобто Різдво стало не лише релігійним, але і цілком «світським» святом. Окрім того, дата святкування 25 грудня або святкування обох варіантів Різдва популярність хоч і завойовує, але дуже повільно. Тож в Україні ще довго будуть святкувати Різдво за версією Московського патріархату, називаючи його «православним».

Дослідження проводилось компанією «Active Group» з 19 по 21 грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю за чітко структурованою анкетою за допомогою інтелектуальних систем). Географія: вся територія України за виключенням окупованих регіонів. Загалом опитано 1100 респондентів. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном України та типом населеного пункту (місто/село).

Похибка при довірчій імовірності 0,95 не перевищує 3%.

Back to top button