Україна

Більшість українців проти вивчення російської мови в школах – опитування


Більшість українців проти вивчення російської мови в школах – опитування

Більш ніж половина громадян України вважають, що російську мову не варто вивчати у початковій та середній школі.

 
 
 
 
 
Переважна частина українців (52%) вважають, що в школах взагалі не потрібно вивчати російську мову. Водночас у 2019 році таких було тільки 8%. Про це свідчать дані опитування громадської думки, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) у період з 14 по 22 лютого.
 
“КМІС регулярно ставив питання щодо вивчення російської мови в школах, і ми пропонуємо поглянути, якими були думки і погляди українців у 1998, 2019 і 2023 роках. Ще у 2019 році лише 8% українців вважали, що взагалі не варто вивчати російську мову в школах, тоді як зараз таких людей – 52%”, – йдеться у матеріалі інституту.
 
За словами соціологів, 25-30 років тому у дослідженнях з цього питання навіть не додавали опцію “не вивчати взагалі”, що свідчить про глибину змін суспільних поглядів, які пройшла Україна за життя одного покоління.
 
Разом з тим поки що 42% підтримують збереження вивчення російської мови у певному обсязі. Однак навіть у цьому питанні відбулися значні внутрішні зміни в бік зниження часу, який має відводитися на вивчення російської мови. Зокрема, у 1998 році 46% вважали, що обсяг вивчення має бути таким самим, як і для української мови. У 2019 році цей показник становив 30%, а тепер – лише 3%.
 
Кількість тих, хто вважає, що російську мову мають вивчати у меншому обсязі, ніж українську, але у більшому, ніж інші іноземні мови, також зменшилася – з 32% до 6%.
 
Фактично із зазначених 42% переважна більшість – 33% (що дорівнює 80% цієї категорії громадян) – хотіли б, щоб російській мові відводили стільки ж або менше часу, ніж іншим іноземним мовам.
 
Соціологи підкреслюють, що “російське широкомасштабне вторгнення 2022 року фактично “вбило” перспективи російської мови в Україні”. На їхню думку, українські політики “зробили правильні висновки і більше не будуть спекулювати на питанні мови”.
___________________________________
 
Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. 
 
Респондентами стали 1 017 осіб, які живуть у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці 18 років і старше. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України, а також ті, хто виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.
 
Статистична похибка вибірки не перевищує 3,4%. 
 
Нагадаємо, у серпні 2022 року стало відомо, що російську мову не викладатимуть у школах Києва навіть факультативно.
 
Викладача київського вишу звільнили через мовний інцидент
 
 
 
 
Новини від Кореспондент.net у Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button