Україна

Більшість українців підтримують українську як єдину державну мову

Більшість українців підтримують українську як єдину державну мову

Українська мова

При цьому за останнє десятиліття спостерігається динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною.

Більшість українців (83%) виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в країні. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи Рейтинг.

Соціологи зазначили, що така думка домінує у всіх макрорегіонах, вікових та мовних групах.

З іншого боку, за надання державного статусу російській мові до війни виступали майже чверть українців, а сьогодні – лише 7%.

Також фахівці додали, що за останні 10 років спостерігається стійка динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною. Якщо у 2012 році таких було 57%, то у 2022 році – вже 76%.

“Процес переходу на іншу мову спілкування не є одномоментним і потребує певної адаптації. Сьогодні важливо, що дві третини тих, хто користується двома мовами в побуті, готові найближчим часом перейти виключно на українську. Серед російськомовних – таких третина”, – йдеться у повідомленні.

Опитування проведено 19 березня 2022 року по всій Україні, за винятком тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибіркова система: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: трохи більше 3,1%.

Раніше повідомлялося, що через війну з РФ кожен п’ятий українець вимушено залишив свій дім.

Додамо, що більшість українців вірять, що за 5 років можна відбудувати країну. Переважна більшість респондентів (90%) вважають, що компенсувати економічні та інфраструктурні втрати України має РФ.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button