Україна

Бельгія не дозволяє з F-16 бити по РФ


Бельгія не дозволяє з F-16 бити по РФ

Прем’єр-міністр країни заявив, що винищувачі, які Брюссель передає Києву, можуть бути використані лише на українській території.

Бельгія не дозволяє Україні використовувати свою зброю, зокрема винищувачі F-16, для ударів по території Росії. Про це заявив прем’єр-міністр країни Александер Де Кроо під час спілкування з журналістами у п’ятницю, 31 травня, передає Belga.

Де Кроо нагадав, що Бельгія минулого тижня підписала двосторонню угоду про безпеку з Україною, яка зокрема передбачає постачання 30 винищувачів F-16 – найбільше з-поміж українських союзників.

“Але угода дуже чітка. Йдеться про винищувачі, які можуть бути використані українцями на українській території. Це угода, яку ми уклали, і я хочу її дотримуватися”, – підкреслив бельгійський прем’єр.

Він зазначив, що потрібно насамперед гарантувати, що США та інші країни НАТО зможуть продовжувати надавати військову підтримку Україні.

“Існує величезна потреба в протиповітряній обороні. Бойові літаки можуть допомогти в цьому, але будуть потрібні й інші речі. Тому нам треба подумати над тим, як ми можемо надати швидше і якісніше обладнання”, – сказав Де Кроо.

Видання нагадує, що перед цим міністерка оборони Бельгії Людівін Дедондер також заявила, що бельгійська військова техніка може бути використана лише на території України.

Нагадаємо, цього тижня стало відомо, що Бельгія надасть Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки будуть передані вже у поточному році.

Також Бельгія і Україна підписали безпекову угоду. Бельгія гарантує, що надаватиме своєчасну безпекову допомогу нашій державі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button