Україна

Батальйон Іспанія. Скандал з одеським військкомомСюжет


Батальйон Іспанія. Скандал з одеським військкомом

Родина начальника одеського військкомату за час війни купила елітну нерухомість в Іспанії та цілий автопарк, стверджують журналісти.

В Україні розгорівся скандал з начальником Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгеном Борисовим. Журналісти провели розслідування і стверджують, що сім’я Борисова за час повномасштабної війни придбала шикарне житло в Іспанії на 4,5 млн доларів.

Більше того є офіційна інформація, що Борисов у воєнний стан виїжджав за кордон. На ситуацію вже відреагували у Верховній Раді і пообіцяли масштабну перевірку військкоматів усіх областей.

Шикарна вілла у Марбельї

У розслідуванні під назвою Батальйон Іспанія журналіста Української правди Михайла Ткача говориться, що маєток у іспанському місті Марбелья родина Борисова придбала наприкінці 2022 року. Вартість вілли становить понад три млн євро, а оформили її на матір-пенсіонерку військкома. Також за даними журналістів, дружина Борисова стала власницею офісного приміщення на головній вулиці Марбельї.

Загальна вартість усього цього майна, придбаного під час повномасштабної війни – близько 4,5 млн євро“, – йдеться в розслідуванні.

Виявилось, родина скандального одеського військком за півтора роки війни придбала не лише нерухомість, а й цілий автопарк: Mercedes-Benz G-Class (Кубік), Mercedes Viano 2022 року (записали на матір) та Toyota Land Cruiser 2023 року (записали на тещу), повідомив Ткач.

Зазначимо, що журналісти також показали нерухомість, якою володіє родина військкома, і запитали Борисова про майно на елітному курорті в Іспанії.

“Я не розумію, хто це? Ми що знайомі? Нехай із цим розбираються правоохоронні органи”, – відповів Борисов телефоном.

Розслідувані також помітили біля маєтку в Іспанії молодого чоловіка. Джерела УП повідомили, що ним є Ніколаєв Ігор Михайлович – рідний брат водія Борисова – Ніколаєва Михайла.

“Брат цього хлопця не просто водій, а співробітник Одеського обласного ТЦК та СП”, – додав автор розслідування Михайло Ткач.

Джерела журналістів у Держприкордонслужбі повідомили, що Ігор Ніколаєв отримав закордонний паспорт у 2022 році, під час повномасштабного вторгнення. Та вже двічі залишав країну – на 4 місяці і на 5.

“Хлопець виїхав з України до Іспанії як інвалід 3-ї групи. Для того, щоб їздити на авто матері військового комісара”, – додав Ткач.

Чому військком скандальний?

Зазначимо, що інформація про нерухомість Борисова в Іспанії не нова, тому ним вже цікавилось Державне бюро розслідувань. Проти військкома відкрило кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем.

“За інформацією джерел Української правди в ДБР, військовий комісар повідомив правоохоронцям, що маєток орендує компанія, в якій працює дружина”, – зазначив журналіст Ткач.

Проте витяги з іспанського реєстру свідчать, що маєток та офісні приміщення досі записано на родину Борисова, стверджують розслідувачі. В ДБР також заявляли, що Борисова відсторонили від виконання своїх службових повноважень.

Все законно?

Проте керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування Південь Наталія Гуменюк напередодні заявила, що одеський військком продовжує виконувати свої обов’язки, оскільки службове розслідування не знайшло підстав для відсторонення від посади.

Також, Борисов в коментарі журналістам заперечив, що відвідував Іспанію, проте зазначив, що був у Туреччині, але не уточнив з якою метою.

Гуменюк підтвердила виїзд Борисова за кордон. За її словами, військком, надавши всі необхідні документи, “виїжджав на лікування, як свідчать результати службового розслідування”.

“Наразі було встановлено, що його виїзд за кордон на той момент був абсолютно санкціонований і дозволений. Тобто порушень не було виявлено. Решту звинувачень, підозр і так далі розслідують правоохоронні органи, діяльність яких ми коментувати не можемо”, – сказала Гуменюк, передає Радіо Свобода.

Масштабні перевірки

На скандал відреагував лідер фракції Слуга народу Давид Арахамія. Він оголосив про проведення перевірок усіх Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки в країні.

“Подивився розслідування Михайла Ткача про військкома. У мене просто відняло мову”, – написав він в Telegram.

Як зазначив нардеп, він як член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ініціював розгляд цього випадку й детальне його висвітлення в засобах масової інформації.

Арахамія також готує звернення до правоохоронних органів і взяв під особистий депутатський контроль хід розслідування справи Борисова.

“Паралельно ініціюю звернення до уповноважених органів, щоби провести аналогічні перевірки стосовно військкомів усіх областей”, – наголосив нардеп.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button