Україна

Банки України отримали рекордний прибуток


Банки України отримали рекордний прибуток

Головні фактори прибутковості – збереження високої чистої процентної маржі та майже нульові відрахування в резерви на шкоду від активних операцій.

Чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків за січень-червень 2024 року склав 79,0 млрд. гривень, що на 16,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ).

Головні фактори прибутковості – збереження високої чистої процентної маржі та майже нульові відрахування в резерви на шкоду від активних операцій.

За даними Нацбанку, доходи банків за січень-червень 2024 року зросли на 18,1% до 204,5 млрд гривень, при цьому процентні доходи зросли на 22,0% до 171,9 млрд гривень.

Витрати зросли на 18,7% до 168,7 млрд гривень. Банки скоротили відрахування резервів під майбутні збитки на 371 млн гривень.

Зазначається, що протягом ІІ кварталу дохідність основних видів активів банків знижувалась. Найшвидше спадала прибутковість депозитних сертифікатів НБУ, а банки зменшували обсяги цих вкладень. Ринкові ставки за ОВДП та кредитами також знизилися, водночас їх обсяги зростали. Саме за рахунок нарощування активів банки зберегли досить високу чисту процентну маржу і збільшили доходи.

Зростають також обсяги нарахованих банками податків на прибуток, за І півріччя вони становили 22 млрд гривень.

У першому півріччі лише сім малих банків із 62 платоспроможних були збитковими із сукупним збитком 171 млн гривень.

Нагадаємо, загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі фізичних осіб-підприємців) у банках України станом на 1 червня склала 1,26 млрд грн, що на 21,9 млрд грн більше, ніж місяцем раніше.

Раніше повідомлялося, що Нагадаємо, банки України отримали рекордний прибуток. За п’ять місяців цього року вони заробили 67,968 млрд гривень. Це на 26,8% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fourteen − thirteen =

Back to top button