Україна

Банки підвищили для населення ставки за кредитами

Портфель гривневих кредитів банків населенню за січень 2021 року зменшився на 0,4% – до 167,7 млрд грн, на тлі підвищення банками відсотка за позикою у гривні на 1,1%, повідомляє 1NEWS з посиланням на УНН.

Кредитний портфель банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) населенню у січні проти грудня минулого року зменшився на 0,3% – до 1,098 млрд дол. США.

Портфель гривневих кредитів бізнесу за січень збільшився на 1% – до 424,87 млрд грн. При цьому кредитний портфель банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) бізнесу за січень скоротився на 0,6% – до 11,142 млрд дол. США.

При цьому процентні ставки за новими гривневими кредитами у січні в середньому становили для населення 34,8% річних (+1,1% за місяць), для бізнесу – 8,7% (+0,1% за місяць). В інвалюті ставки за кредитами у січні для населення становили 6,3% (+1,1%), для бізнесу – 4,4% (-0,8%).

Підвищення ставок за кредитами відбувається попри те, що НБУ залишив незмінною облікову ставку у грудні-січні – на рівні 6%. Облікова ставка визначає відсоток, під який банки можуть отримати кошти (рефінансування) від центробанку, і впливає на відсоток, під який банки дають кредити.

У нещодавному коментарі щодо прогнозів на 2021 рік перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначала, що кредитні ставки перебувають на історичному мінімумі, “але є потенціал для зниження навіть за незмінної облікової ставки”.

“Якісні позичальники вже можуть отримати короткі кредити під 7-8% річних у гривні та 2-3% в іноземній валюті. Довге фінансування – під 10-11% річних у гривні та 3-4% в інвалюті. Ще рік тому ціна гривневої позики була мінімум 16% річних. У 2021-му спробуємо ще більше знизити цю середню температуру по палаті”, – вказувала Рожкова.

 

 

 

Back to top button