Україна

Байдена запросили на святкування 30-річчя Незалежності України

Присутність на найвищому рівні держави-патрона на урочистому заході має стратегічне значення для молодої української демократії, повідомляє 1NEWS з посиланням на Радіо Свобода.

Президента США Джо Байдена запросив його український колега Володимир Зеленський здійснити візит в Україну і взяти участь в інавгураційному саміті Кримської платформи та відзначення тридцятої річниці Незалежності України в серпні.

Відповідаючи на питання про підготовку візиту Зеленського в США, який анонсували в Офісі президента, в МЗС повідомили, що «організація і проведення взаємних візитів на рівні глав держав залишається питанням постійного порядку денного українсько-американських відносин».

«Організація візиту президента України в США вимагає здійснення комплексу заходів щодо його належного змістовного виконання, зокрема, в питаннях досягнення предметних домовленостей в сфері політичній, безпековій, а також військового, торговельного та інвестиційного співробітництва. Зараз ведеться постійна цілеспрямована робота в усіх напрямках», – йдеться в повідомленні.

За даними МЗС, в лютому відбулися телефонні розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з державним секретарем США Ентоні Блінкеном, а також переговори міністра оборони України Андрія Тарана з міністром оборони США Ллойдом Остіном.

У МЗС не уточнили, коли можна очікувати візиту Володимира Зеленського до США, і чи прийняв Джо Байден запрошення приїхати в Україну в серпні.

Стосовно підготовки азіатського турне, то, за даними міністерства, «через складну епідеміологічну ситуацію в світі процес дипломатичного узгодження графіка візитів президента України Володимира Зеленського в країни Азії поки триває».

25 лютого в Офісі президента повідомили, що дипломати працюють над підготовкою візиту президента України в США і його «великого азіатського турне». Конкретних дат запланованих візитів там не назвали.

 

 

 

 

 

 

Back to top button