Україна

Байден тримає Україну на відстані витягнутої руки

Президент США наполягає на проведенні подальших реформ в Україні, адже це є запорукою Заходу щодо стримування Росії

U.S. President Joe Biden speaks about his administration’s plans to strengthen American manufacturing during a brief appearance in the South Court Auditorium at the White House in Washington, U.S., January 25, 2021. REUTERS/Kevin Lamarque

Поки Дональд Трамп був президентом США, Україна була в центрі партизанських політичних баталій. Президент Джо Байден зараз намагається переключити увагу в США на зусилля Києва щодо боротьби з корупцією. З перших днів свого правління Байден тримає Україну на відстані витягнутої руки і непомітно наполягає на проведенні подальших реформ в країні, адже це є запорукою Заходу щодо стримування Росії.

Про це йдеться в аналітичній публікації американського видання Politico, повідомляє 1NEWS з посиланням на Foreign Ukraine.

Чотири роки правління Трампа завдали серйозної шкоди дипломатичним відносинам між Вашингтоном і Києвом. Ініціативи Байдена по боротьбі з корупцією в Україні та фінансові труднощі його сина в цій країні стали зброєю союзників Трампа як під час його першого судового процесу щодо імпічменту, так і під час виборів 2020 року. В обох випадках республіканці намагалися зобразити нинішнього президента США як корупціонера, який заради особистої фінансової вигоди, втягнув колишню радянську республіку з 43-мільйонним населенням в центр внутрішніх політичних заворушень в США.

Портфоліо України – одна з найскладніших зовнішньополітичних проблем, з якими стикається новий президент, оскільки він жонглює внутрішньополітичними міркуваннями, просуванням антикорупційного порядку денного в глобальному масштабі і реакцією США на газопровід «Північний потік-2», який може залишити Україну доходів на мільярди доларів щорічно.

Досі Байден був обачним. За свої майже 50 днів перебування на посаді він поговорив майже з 20 світовими лідерами, від союзників до заклятих ворогів. Але президент України Володимир Зеленський, ключовий партнер на фронті боротьби з Росією і людина, яка мимоволі опинилась в центрі уваги через імпічмент Трампа, все ще чекає своєї черги.

Високопосадовець в Білому домі підкреслив, що прихильність Америки «суверенітету, територіальній цілісності і євроатлантичним прагненням України непохитна».

«Я знаю, що він з нетерпінням чекає приватної розмови з президентом Зеленським, щоб обговорити амбітний порядок денний, який лежить в основі нашого відновленого партнерства», – зазначив високопосадовець.

Прессекретарка Зеленського Юлія Мендель не надає великого значення тому факту, що між лідерами не було телефонних переговорів.

«Контакти між Україною і Сполученими Штатами постійно відбуваються на багатьох рівнях, і набагато швидшими темпами, аніж за попередньої влади. Немає нічого негативного в тому, що президент Зеленський і президент Байден ще не розмовляли по телефону. Ми розуміємо, що адміністрація Байдена ще не сформована повністю і немає наполягання з нашого боку. Ми твердо віримо, що президент Байден – наш великий друг. Україна і президент Зеленський сподіваються на співпрацю з ним в найближчі роки в боротьбі з російською агресією і деолігархізацією України», – стверджує Мендель.

Зеленський намагався відмовчатись під час першого імпічменту Трампа, щосили намагаючись триматися подалі від внутрішньополітичних чвар у США. Але в якийсь момент він сказав репортерам, що недоцільно блокувати допомогу стратегічного партнера, який воює зі стратегічним супротивником Заходу. В лютому 2021 року адміністрація Байдена виділила половину асигнованої Конгресом допомоги в розмірі 250 мільйонів доларів. Виділення решти грошей залежить від прогресу України в антикорупційних реформах, які узгоджуються з Києвом заздалегідь.

Зеленський став свідком того, як відкриті заклики Байдена до реформ в Україні стали зброєю в останні два роки правління Трампа. Під час сумнозвісного телефонного дзвінка в липні 2019 року Трамп спробував підкупити Зеленського, щоб той розслідував справи Байдена в Україні. Трамп був притягнутий до відповідальності за цей епізод. Але його союзники продовжували намагатися використовувати роботу Байдена і його сина в Україні в політичних інтересах.

В Києві усвідомлюють, що Вашингтон дотримується «жорсткого підходу до реформ» в Україні. Це звичайна стратегія для Байдена, який активно просував антикорупційні реформи в Україні, коли був віце-президентом США. Наприкінці 2015 року він агітував за те, щоб українська влада звільнила генерального прокурора Віктора Шокіна в обмін на допомогу в розмірі 1 мільярда доларів. Саме ця погроза використовувалася союзниками Трампа як доказ того, що Байден намагався допомогти бізнесу свого сина.

Хоча президент Байден ще не зателефонував Зеленському, він дав зрозуміти Києву, що реформи потрібно продовжувати, а олігархів приборкати.

Олександр Данилюк, який до кінця 2019 року працював радником Зеленського з національної безпеки, сказав, що українці чітко і ясно зрозміли суть санкцій проти Коломойського. Це сигнал від США, щоб діяти, адже у Зеленського є всі інструменти, необхідні для боротьби з олігархами.

Показовий приклад: нещодавнє рішення України запровадити санкції проти впливового українського бізнесмена Віктора Медведчука, близького друга президента Росії Володимира Путіна.

Офіційні особи США і Європи загалом вважають санкції проти Медведчука кроком в правильному напрямку. Але США хочуть бачити більш широку кампанію деолігархізації, і досі невідомо, чи були санкції першим кроком до такої кампанії або лише наслідком внутрішньої боротьби за владу.

Однією з сфер, які викликають занепокоєння у адміністрації Байдена, є зусилля українського парламенту щодо посилення контролю над Національним антикорупційним бюро країни – законопроект, ухвалений законодавцями надає дає їм право звільнити директора НАБУ Артема Ситника.

Ще одною негативною ознакою з точки зору Білого дому став нещодавній скандал Києва з Міжнародним валютним фондом, який призупинив виплату Україні 700 мільйонів доларів на початку 2021 року допоки уряд не досягне більшого прогресу в реформуванні своєї системи правосуддя, скасує субсидії на природний газ для українських домогосподарств і відновить незалежність центрального банку.

«Я вважаю, що після дуже швидкого старту програма реформ Зеленського загальмувала. Зокрема, необхідно наділити НАБУ повноваженнями, а Ситник повинен мати можливість працювати незалежно. Тому я думаю, що для нас важливо на ранньому етапі прояснити: якщо реформи підуть у 2021 році такими ж темпами, як в 2020 році, буде складно переконати Конгрес продовжити підтримку України», – підкреслив американський сенатор Кріс Мерфі.

Вільям Тейлор, який був тимчасовим повіреним США в Україні вважає, що нова адміністрація США повинна заспокоїти українців. Деякі українські урядовці нервують з приводу підходу цієї адміністрації до «Північного потоку-2». Вони очікували більш серйозних санкцій. Хоча американці переконують, що Байден розглядає трубопровід «як наочний приклад агресивних дій Росії в регіоні, яка використовує газ для політичного тиску і згубного впливу на Європу».

Тейлор визнав, що всередині нової адміністрації США існує політична напруженість між бажанням відновити відносини США з Німеччиною, які були зруйновані Трампом, і захистом європейської енергетичної безпеки та українського суверенітету.

«Якщо Україна досягне успіху, то Путін зазнає невдачі. Якщо Україні вдасться стати нормальною європейською країною, то путінізм зазнає невдачі. Думаю, президент Байден це чудово розуміє», – впевнений Тейлор.

Back to top button