Світ

Батькові – термін, дочці – притулок. Як в РФ карають за малюнокСюжет


Жителя Тульської області, чия дочка Маша намалювала антивоєнний малюнок у школі, засудили до двох років колонії.

У місті Єфремов Тульської області на урок образотворчого мистецтва учениця Марія Москальова підготувала антивоєнний малюнок. На ньому з написами “Ні війні” та “Слава Україні” було зображено жінку з українським прапором, яка закриває собою дитину від ракет. Зазначимо, що це сталося ще у квітні 2022 року.

Наступного дня після уроків батька дівчинки Олексія Москальова з дочкою забрали зі школи поліцейські. Під час допитів правоохоронці нібито знайшли в соцмережах батька антивоєнний коментар, тому через пост та ще малюнок доньки на нього склали протокол про “дискредитацію” російської армії.

“Звідки в тебе долари?”

Після цього випадку Маша перестала ходити до школи та перейшла на домашнє навчання. При цьому чоловіка та його доньку ще раз допитували у ФСБ.

Сім’я залишилася далі жити у Єфремові. Чоловік подумав, що після цього випадку до них більше ніхто не прийде – і вирішив не розголошувати справу проти нього. Але 30 грудня 2022 додому до Олексія правоохоронці прийшли з обшуками. Як передає видання Медуза слова Москальова, вранці в день обшуку біля його будинку стояло п’ять поліцейських машин, а також машини МНС та пожежної служби.

Чоловік розповів, що співробітники спецслужби діставали з шафи речі, топтали одяг, зривали картини зі стін та перевертали меблі. Вони вилучили всю техніку, а також усі накопичення сім’ї – 125 тисяч рублів та 3150 доларів. Під час допиту, за словами Москальова, силовики питали його: “Звідки в тебе долари? Хто твій господар? На кого ти працюєш?”.

Москальов повідомив журналістам, що правоохоронці під час допиту били його “головою об стіну та об підлогу”. Після цього він вирішив поїхати разом із дочкою до міста Вузлова, яке знаходиться приблизно за 100 кілометрів від Єфремова.

Дочку відправляють до притулку

Але силовики знайшли їх там. 1 березня 2023 року Москальова затримали. Проти нього порушили кримінальну справу про повторну “дискредитацію” армії через коментарі в соцмережі Однокласники про вбивства мешканців Бучі та полонених українців у Оленівці. Які саме коментарі стали приводом до справи, Слідчий комітет РФ не уточнив. Зазначимо, що сам Олексій наполягає, що ці пости писав не він. На сторінці неможливо визначити, кому вона належить: там немає особистих фотографій та інших даних.

Незважаючи на це, 2 березня суд відправив чоловіка під домашній арешт, а Машу відвезли до притулку для неповнолітніх, де вона перебуває досі. За словами директора цього “соціально-реабілітаційного центру” Ольги Денисової, дівчинка почувається добре. Але зв’язку з донькою батько не має.

Як стало відомо, ще у січні комісія у справах неповнолітніх міста Єфремов подала до суду позов про обмеження батьківських прав Москальова та матері дівчинки. За словами голови комісії Світлани Давидової, сім’я Москальових з травня 2022 року перебуває на “профілактичному обліку сімей, які перебувають у соціально-небезпечному становищі”. Вона стверджує, що батько дівчинки двічі притягувався до адміністративної відповідальності і не робив спроб повернути доньку до навчання у школі, а мати дівчинки жила окремо та не цікавилася її життям. Засідання суду про позбавлення батьківських прав призначено на 6 квітня.

Рішення суду для батька

Кримінальну справу Москальова Єфремівський міжрайонний суд Тульської області розглядав лише один день – 27 березня. Його засудили до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму за статтею про повторну дискредитацію російської армії (частина 1 статті 280.3 КК РФ). Суддя також оголосив, що дочка Москальова передається на піклування соціальних служб.

Олексій на засіданні суду стверджував, що не писав коментарі, які стали приводом для кримінальної справи. Він заявив, що його сторінку в Однокласниках кілька разів зламували.

Також на суді чоловік виступив з коротким останнім словом: “Якщо зараз запитати думку, як ви ставитеся до “спецоперації” в Україні, я думаю, навіть у залі люди, що перебувають, більше 90%, скажуть, що вони проти. І я погоджусь із ними. Як можна ставитися до смертей, людей, які гинуть? Дорослі вмирають, діти. Негативно ставитись тільки, як ще до війни ставитися. Але скочуватись до того, щоб писати негативні речі, образи… Я цього не робив”.

Винесли вирок Москальову 28 березня, але його самого на оголошення не було. Прес-секретарка суду Ольга Дьячук заявила, що він втік з-під домашнього арешту в ніч перед вироком.

Зазначимо, що у день винесення вироку адвокат Москальова Володимир Білієнко зміг поговорити зі співробітниками притулку, в якому знаходиться Маша. Йому передали малюнки дівчинки, а також показали її листа для батька. “Там наприкінці серце велике і (слова – ред.): “Тату, ти мій герой”, – розповів адвокат.

Реакція Кремля

Ситуацію з Марією Москаленко прокоментував представник Кремля Дмитро Пєсков. За його словами, ситуація пов’язана із порушенням виконання батьківських обов’язків. Він не став коментувати вирок батькові дівчинки, але наголосив, що у Кремлі цікавилися ситуацією, але він не вважає себе у праві коментувати судове рішення.

“Там в історії з дитиною справа зовсім в іншому: там справді дуже плачевний стан із виконанням батьківських обов’язків та із забезпеченням умов проживання дитини”, – сказав Пєсков.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button