Україна

Аваков: повінь знищила 22 тисячі домогосподарств на Західній Україні

Повінь на Західній Україні знищила близько 22 тисяч домогосподарств та присадибних ділянок.  Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в ефірі “Свобода слова Савіка Шустера”, пише 1NEWS, посилаючись на Українську правду.

“Я хочу одну цифру назвати, вона колосальна, я хочу щоб ви вдумалися. 22 тисячі присадибних господарств, городів і садів людей по чотирьом областям знищені. У них не буде ні картоплі, ні помідорів, поламані дерева. Це те, з чого люди жили. Це колосальний збиток який нам треба думати, як компенсувати. Це гігантська проблема, і вона не піде разом з водою”.

Від негоди постраждали Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Львівська області.

За словами міністра, стихія знищила 120 мостів. Деякі з них потрапили від руйнівну дію води через неправильні інженерні рішення. Хоча, додав Аваков, були окремі дамби, які успішно стримували потік води та вберегли населенні пункти від підтоплення.

Міністр прогнозує, що рятувальникам для ліквідації критичних наслідків негоди потрібно 10 днів.

Також у регіоні існує потреба в питній воді. Наразі затопленими виявились близько 5000 колодязів. Тому питну воду мешканцям доставляють співробітники Нацгвардії та ДСНС.

Що передувало: За словами голови Івано-Франківської ОДА Віталія Федоріва, повінь на Івано-Франківщині зачепила орієнтовно 13 тисяч будинків, але йдеться про різну ступінь руйнації.

Читайте також: Західна Україна у воді. Чому вирубка лісів у Карпатах – не єдина причина затоплених будинків, пояснює еколог

Передісторія:

  • Раніше повідомлялося, що на території 15 районів Івано-Франківської області підтоплено 4596 житлових будинків, пошкоджено 427 км автодоріг, зруйновано 90 мостів та 110 км автошляхів.
  • За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, затоплення на заході України у 2020 році перевищує масштаби стихійного лиха 2008 року.
  • Причиною повеней на Західній Україні поряд з вирубкою лісів стали сильні затяжні дощі і паводки.
  • 25 червня Кабмін виділив понад 700 млн гривень для подолання наслідків стихії.
  • Ввечері 25 червня Зеленський прибув з робочою поїздкою до Івано-Франківської області.
Back to top button