Україна

Археологи на Полтавщині знайшли стародавні прикраси і посуд


Археологи на Полтавщині знайшли стародавні прикраси і посуд

Команда археологів зосередила свої зусилля на ділянці, прилеглій до західних укріплень Більського городища. Зокрема, вони дослідили ділянку городища Царина-Сад.

Під час розкопок на Більському городищі, що на Полтавщині археологи знайшли жіноче поховання із золотими виробами та посудом, яким налічується понад дві тисячі років, і які могли належати скіфам. Про знахідку у вівторок, 15 серпня повідомив директор історико-культурного заповідника Більськ Ігор Корост у Facebook.

Він повідомив, що серед артефактів – колекція золотих виробів, датованих першою половиною шостого століття до нашої ери (приблизно 2600 років тому).

 
Історико-культурний заповідник Більськ

“Серед цих предметів є золоті пластини, які, ймовірно, прикріплювалися до жіночого вбрання. Крім того, в кургані знайдено глиняний посуд”, – розповів він. 

Корост зазначив, що це не єдина знахідка у данній місцевості. 

“У липні археологи досліджували територію древнього Гелону поблизу Більська. Серед знахідок – глиняний посуд, стріли та арфи”, – вказав науковець. 

Більшість знайдених глиняних артефактів включає фрагменти кераміки місцевого виробництва, вони прикрашені складними візерунками. Також знайдена імпортована давньогрецька кераміка, така як амфори та ручка чорнолакового канфара.

 
Історико-культурний заповідник Більськ

“Ці знахідки датуються початком п’ятого століття до н. е. – серединою 4 століття до н. е.”, – уточнюєтьяс у повідомлені. 

Подальшим аналізом та опрацюванням цих знахідок займатимуться науковці, які згодом передадуть їх на зберігання до історико-культурного заповідника Більськ.
 
Раніше повідомлялося, що В Румунії під час відпочинку в лісі археологи-любителі виявили цілий горщик скарбів.

У Тернопільській області знайшли скарб віком чотири тисячі років

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button