Україна

Апеляційний суд виправдав чоловіка, який сів за кермо нетверезим


Апеляційний суд виправдав чоловіка, який сів за кермо нетверезим

Водій мусив сісти за кермо, незважаючи на вживання алкоголю перед тим, оскільки мав крайню необхідність: віз знайому до матері, яка потребувала невідкладної допомоги.

У Полтавському апеляційному суді вказали, за якої умови громадянин, який сів за кермо у стані алкогольного сп’яніння, може уникнути відповідальності за це правопорушення. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Апеляційний суд розглянув справу Володимира Г., якого понад рік тому Миргородський міськрайонний суд Полтавської області на рік позбавив права на керування транспортними засобами і оштрафував на 17 тис. гривень.

Повідомляється, що 17 липня 2022 року в Миргороді під час комендантської години поліцейські зупинили автомобіль ВАЗ 21063, яким керував нетверезий громалянин, у крові якого було виявлено 1,46 проміле алкоголю. Щодо водія був складений протокол, але водій не погодився ні з протоколом, ні з рішенням суду першої інстанції і подав апеляційну скаргу.

У своїй скарзі Володимир Г. вказав, що того дня мусив сісти за кермо, незважаючи на вживання алкоголю перед тим, оскільки мав крайню необхідність: їхав на прохання знайомої до її хворої матері, яка потребувала невідкладної допомоги.

Водій зазначив, що іншого варіанту  допомоги хворій жінці не було: швидка тоді не могла приїхати вчасно, а якби й приїхала, то літня жінка 1944 року народження із серйозною хворобою не змогла б відчинити медичній бригаді вхідні двері.

Водій погодився відвезти до жінки її дочку, яка гостювала в нього того вечора, бо в інший спосіб знайома не потрапила б до матері своєчасно.

Апеляційний суд зазначив, що, незважаючи на стан алкогольного сп’яніння, Володимир Г. все ж діяв у стані крайньої необхідності, який виник внаслідок реальної загрози життю та здоров’ю людини: “відвертав настання можливої шкоди життю та здоров`ю матері знайомої, яка в силу свого віку та стану здоров`я покликала на допомогу свою доньку з метою отримання невідкладної медичної допомоги у вигляді ін`єкції для стабілізації артеріального тиску”.

Крім того, коли поліція зупинила водія, він одразу повідомив, що вживав спиртне, але мусив сісти за кермо, щоб допомогти врятувади хвору людину.

Апеляційний суд вирішив задовольнити скаргу Володимира Г. і скасувати постанову суду першої інстанції: громадянин був звільнений від адміністративної відповідальності за ст. 130 (керування транспортними засобами особами,  які перебувають у стані алкогольного сп’яніння) на підставі статей 17 (обставини, що виключають адміністративну відповідальність) та 18 (крайня необхідність) Кодексу про адміністративні правопорушення.

Раніше повідомлялося, що п’яний водій на смерть збив дитину на Харківщині.

У Львові водій намагався здати на аналіз сік замість сечі – поліція

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button