Україна

Антимонопольний комітет оштрафував АЗС Коломойського майже на 5 мільярдів гривень

Штраф накладено за «антиконкурентні узгоджені дії» під час встановлення цін на нафтопродукти у 2016 році

Антимонопольний комітет оштрафував компанії-операторів мережі АЗС, які входять до групи «Приват» на 4,7 мільярда гривень за «антиконкурентні узгоджені дії» під час встановлення цін на нафтопродукти у 2016 році.

Штраф накладено на ТОВ «ВТФ «Авіас», ТОВ «Торговий дім «Авіас», ТОВ «Пром Гарант Плюс», ТОВ «Альянс Еволюшн», ПАТ «Укртатнафта» і 169 операторів АЗС, зокрема ПАТ «Укрнафта», – інформує 1NEWS.

Згідно з результатами розслідування, в Україні діяла система безготівкових розрахунків скретч-картами і паливними картками «Авіас», до якої були залучені приблизно 1 625 автозаправних станцій під різними брендами в усіх регіонах. Проєкт займав 25% від усіх АЗС країни.

«У всій мережі продавали бензин і дизельне пальне марки Keropur® ENERGY (ексклюзивна марка ПАТ «Укртатнафта»), у мережі одномоментно встановлювали однакові ціни, незалежно від бренду АЗС і регіону, існував «Центр», до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпро. У ньому здійснювали детальне планування та координацію дій мережі», — розповіли в АМКУ.

До того ж комітет виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів і майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги тощо, а також встановив, що особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну і працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проєкту.

Також зазначається, що склад юросіб-учасників проєкту постійно змінювався, а персонал — ні.

Комітет встановив, що оператори АЗС, зокрема «Укрнафта», закуповували у ПАТ «Укртатнафта» світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж аналогічні імпортні.

«Така погоджена поведінка учасників проєкту «Авіас» порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку», — вважає АМКУ.

Джерело: Бабель

Back to top button