Україна

Антикорупційна прокуратура відкрила справу щодо можливого підкупу одинадцяти «слуг народу»

Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, з метою перевірки викладеної у ЗМІ інформації, зареєстровано кримінальне провадження за фактом можливого вчинення корупційного злочину народними депутатами України. Про це 1News повідомила прес-служба САП.

Так, за інформацією, оприлюдненої у засобах масової інформації, 11 народних обранців, які є членами парламентського Комітету з фінансів, податкової та митної політики, нібито отримали по 30 тис. доларів США неправомірної вигоди за голосування проти законопроекту про ліквідацію корупційних схем під час оцінки об’єктів нерухомості на засіданні Комітету Верховної Ради.

Відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 КК України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

Санкція цієї статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Досудове розслідування відповідно до ч. 7 ст. 214 КПК України доручено детективам НАБУ. Процесуальне керівництво здійснюватиме Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Додамо, що Президент Володимир Зеленський та керівництво партії «Слуга народу» вимагають, щоб депутати від “Слуги народу”, які є членами фінансового комітету Ради, та автори кількох законопроектів пройшли детектор брехні.

Самі ж депутати з комітету сприймають такі вимоги в штики, критикують своїх колег Андрія Мотовиловця, Роксолану Підласу та голову комітету Данила Гетьманцева за те, що вони донесли «неправдиву інформацію в ОПУ».

Також про те, що Офіс президента наполягає на проходженні поліграфа «слугами народу» з фінансового комітету, писав нардеп, заступник голови фінансового комітету Ради Олександр Дубінський.

За його словами, ця вимога надійшла після звернення кількох нардепів, яким не сподобалось голосування членів комітету, «де було прийняте рішення про знищення монополії на оціночну діяльність і т.зв. «площадок Яценка» + демонополізацію ринку держзакупівель через систему Prozorro, а також зниження цін на участь у торгах + забезпечення прозорої роботи СЕТАМ/АРМА».

Дубінський додав, що готовий пройти детектор брехні щодо того, чи отримував він гроші за голосування. Він також запевнив, що пройдуть поліграф і його колеги по комітету.

Разом з тим, за його словами, детектор брехні мають пройти і співробітники ОПУ і депутати-автори «скандальних законопроектів». Таких проектів законів Дубінський нарахував 8 і опублікував їх у соцмережі разом з переліком їхніх авторів.

Інший народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський додає, що голосування в комітеті насправді є демократичною процедурою, в яку втрутилось керівництво фракції. «Є два шляхи, або керівництво партії пройде поліграф разом з Дубінським та іншими. Або ж якщо на поліграф піде лише Дубінський, то керівництво залишиться на руїнах розірваної своїми ж руками фракції без авторитету, з іміджем пустих бовтунів, які не відповідають за свої слова», – пише Бужанський.

Згодом лідер фракції “Слуга народу” Давид Арахамія повідомив, що пройде детектор брехні разом з депутатом Олександром Дубінським сьогодні о 20:00.

Також бажання пройти поліграф висловив депутат від “Слуги народу” Олександр Качура. “В останні декілька днів на мою адресу лунають звинувачення в лобіюванні та корупції. Я, як людина слова завжди відповідаю за свої дії та вчинки. Тому вирішив сам пройти детектор брехні”, – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Back to top button