Україна

Антикорупційна прокуратура хоче забрати квартиру у народного депутата

28 травня 2021 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура звернулась до Вищого антикорупційного суду з позовом про визнання необґрунтованим активом квартири вартістю понад 7 млн гривень, що належить народному депутату України, та стягнення її в дохід держави, повідомляє 1News з посиланням на повідомлення САП.

Так, прокурорами САП за сприяння ДБР та з урахуванням повідомленої раніше у ЗМІ інформації зроблено висновок, що народний депутат України 9 скликання у 2020 році придбав трикімнатну квартиру в місті Києві за відсутності відомостей про те, звідки у нього виявилося близько 3 млн гривень, яких не вистачало для такої купівлі зважаючи на розмір законних доходів депутата.

У разі доведення прокурором такої різниці відповідач у змагальному процесі в порядку цивільного судочинства муситиме довести законність походження коштів, використаних для придбання квартири, інакше її може бути стягнуто в дохід держави.

Представництво держави в суді у цій справі здійснюється прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про хід та результати розгляду буде повідомлено додатково.

Ймовірно мова йде про Михайла Волинця, який у 2020 році придбав трикімнатну квартиру в Києві за 7,5 млн гривень. Волинець є депутатом від фракції «Батьківщина». Він також є Головою Конфедерації Вільних профспілок України Незалежної профспілки гірників України.

Довідково: 28 листопада 2019 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів» (№ 263-IX).

Згідно з положеннями вказаного Закону в системі запобігання корупції в Україні запроваджено новелу – інститут визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, так звана цивільна конфіскація.

Стягнення в дохід держави активів, законність походження яких не встановлена, є різновидом цивільно-правової відповідальності за корупційні та пов’язані з корупційними правопорушення.

Основні критерії та особливості визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави передбачені Законом № 263-IX, яким внесено зміни до деяких законодавчих актів України.

При цьому, виходячи із внесених змін, пред’явлення позову та представництво держави в суді у такій категорії справ віднесено до виключної компетенції прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а у передбачених законом випадках – прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Back to top button