Україна

Антикорсуд зобов’язав обвинувачених перерахувати гроші на ЗСУ


Антикорсуд зобов язав обвинувачених перерахувати гроші на ЗСУ

Окрім фінансових стягнень, організаторам злочину призначено штрафи, а одному з обвинувачених – умовний термін покарання.

Вищий антикорупційний суд визнав винуватими шість людей у привласненні державного майна на суму понад 259 млн грн: вони зобов’язані відшкодувати збитки державі та перерахувати кошти на підтримку Збройних Сил України. Про це повідомляє пресслужба ВАКС.

“Колегія суддів Вищого антикорупційного суду затвердила угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором САП та шістьма обвинуваченими у справі щодо заволодіння майном (коштами) державного підприємства в особливо великому розмірі та легалізації таких коштів”, – йдеться у повідомленні.

Економічна правда повідомляє, що серед фігурантів цієї справи – брат ексголови Держінвестпроекту часів Януковича Владислава Каськова Олександр і ексзаступник голови Держінвестпроекту Сергій Шут, якого вважають співорганізатором, Юрій Лутак, екскерівник Державної інвестиційної компанії, який підписав договори позики на 259 млн грн, а також ексголова інвестиційного комітету Андрій Леміш.

Суд ухвалив, що обвинувачені упродовж 6 місяців з моменту затвердження судом угод про визнання винуватості мають відшкодувати збитки у сумі 259 200 000 грн до державного бюджету.

Окрім цього, двоє з обвинувачених, які є організаторами злочину, мали протягом одного місяця з моменту набрання вироком законної сили перерахувати 1 650 000 грн кожен на підтримку ЗСУ. Повідомляється, що кожен з них станом на дату ухвалення вироку перерахував по 2 500 000 грн. Ще один обвинувачений вніс додаткові 200 000 грн.

Решта обвинувачених забезпечили надходження до суду згоди заставодавців на перерахування всієї суми внесеної за них застави у розмірі 4 643 000 грн на підтримку Збройних Сил України.

Окрім фінансових стягнень, організаторам злочину призначено штрафи, а одному з обвинувачених – умовний термін покарання.

Повідомляється також, що 507 земельних ділянок і один об’єкт нерухомості, отримані внаслідок злочину, будуть передані державі для реалізації, а кошти від продажу спрямують на потреби ЗСУ. Ще 202 земельні ділянки конфісковано державою.

Раніше повідомлялося, що ВАКС призначив посадовцю Укренерго заставу у 5 млн. На початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну у березні 2022 року начальник департаменту НЕК Укренерго пролобіював закупівлю за кошти компанії бронежилетів за значно завищеними цінами.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seventeen − 10 =

Back to top button