Україна

Анкарі запропонували зернову угоду без РФ – посол


Анкарі запропонували зернову угоду без РФ - посол

Учасники переговорів очікують “комунікації між Україною і Туреччиною на вищому рівні”, пояснив Василь Боднар.

Україна передала Туреччині пропозицію про відновлення зернової угоди без Росії. Про це сказав посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції у четвер, 7 вересня.

“Пропозицію про роботу (зернового коридору – ред.) без Росії передано турецькій стороні. Поки що немає остаточного підтвердження. Але оскільки кораблі (із зерном – ред.) вже йдуть територіальними водами Румунії, Болгарії, а також Туреччини і проходять протоки без обмежень, це насправді раціональний шлях”, – заявив він.

Дипломат нагадав, що і в рамках угоди досить частими були випадки, коли Росія обмежувала прохід кораблів до України або ж намагалась регулювати доступ до наших портів. Були і обмеження на перелік продукції, яку можна було експортувати з України.

За словами Боднара, оскільки немає жодних експортних обмежень щодо української продукції для суден, які проходять цим гуманітарним коридором, такий альтернативний варіант може бути одним з основних для врегулювання ситуації.

Посол розповів, що зараз триває комунікація між Туреччиною та ООН за результатами переговорів і з Україною, і з Росією, щоб виробити узгоджені позиції. Учасники переговорів очікують “комунікації між Україною і Туреччиною на вищому рівні”. Вони можуть відбудися найближчими днями або в рамках Генасамблеї ООН.

“Ми, звісно, займаємо конструктивну позицію по відношенню до наших партнерів Туреччини та ООН і посередників і випрацьовуватимемо механізми, які будуть вигідні нашій стороні, але не зашкодять принциповій позиції щодо зняття санкцій з Росії – це абсолютно хибний шлях”, – додав Боднар.

Як відомо, 4 вересня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі. Жодних домовленостей по зерновій угоді не було досягнуто.

Пізніше у МЗС України пояснили, як відновити зернову угоду.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button