Україна

Amnesty International назвала основні порушення прав людини в Україні

Як наголошується у звіті міжнародних правозахисників, окуповані території залишилися недосяжними для багатьох організацій громадянського суспільства та гуманітарних організацій

Правозахисна організація Amnesty International у доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні та світі за 2020 рік серед основних викликів назвала переслідування, тортури і ув’язнення незгідних з діями окупантів на тимчасово непідконтрольній частині Сходу України.

Про це інформує 1NEWS.

Як наголошується у звіті міжнародних правозахисників, окуповані території залишилися недосяжними для багатьох організацій громадянського суспільства та гуманітарних організацій.

“Утиски всіх, хто висловлює будь-яку форму незгоди, надалі продовжувалися, зокрема арешти, допити, тортури та інші види жорстокого поводження з боку де-факто влади, а також ув’язнення, часто в нелюдських умовах”, – наголошують в АІ.

Окрім того, правозахисники з посиланням на інформацію Моніторингової місії ООН повідомили про суттєве зменшення кількості перетинів лінії зіткнення в обох напрямках: з 1 мільйона людей на місяць на початку 2020 року до десятків тисяч у жовтні.

Amnesty International також акцентувала увагу, що в окупованому Криму тривали переслідування за правозахисну роботу та інакомислення, обмеження роботи ЗМІ, не розслідувалися насильницькі зникнення.

Водночас головним викликом правам людини у 2020 році АІ вважає обмеження, пов’язані боротьбою із COVID-19. На думку правозахисників, обмеження не змогли ефективно запобігти поширенню хвороби.

“Ситуація загострилася через нестачу засобів індивідуального захисту та достатньої кількості тестів, що перевантажило систему охорони здоров’я”, – йдеться у звіті.

Зазначається також, що до середини грудня повідомлялося про інфікування коронавірусом 51 731 медика із загальної кількості 1 055 047 підтверджених випадків зараження на той час. При цьому, за офіційними даними, до 19 грудня померло понад 300 медпрацівників, і лише 53 смерті були визнані пов’язаними з професійною діяльністю.

Водночас, згідно з інформацією у ЗМІ, до 12 листопада компенсацію родинам померлих медиків у повному обсязі отримала лише 21 сім’я, а часткову – 22. На думку правозахисників, причинами цього є “несприятливі бюрократичні умови та необхідність доведення, що померла особа заразилася COVID-19 саме на роботі”.

Правозахисна організація також відзначає, що протягом року зафіксовані непоодинокі випадки тортур та іншого жорстокого поводження з боку представників владних структур, зокрема щодо затриманих поліцією осіб.

“За даними Офісу Генерального прокурора, за 2020 рік було зафіксовано 129 кримінальних справ щодо імовірних тортур, з них у 59 випадках були висунуто підозри, 52 справи були закриті”, – наголошується у звіті.

Окрім того, правозахисники звернули увагу на те, що правові та інституційні ініціативи останніх років щодо боротьби із домашнім насильством часто були неналежним чином реалізовані. Як заявили в АІ, поліція “неохоче видавала термінові заборонні приписи та не бажала або була неспроможною їх примусово виконати”.

“Загалом, 2020 рік став періодом системного порушення прав людини, на які держава, на жаль, не змогла належно відреагувати. Українська влада має зробити ретельну роботу над помилками й не допустити їх повторення у 2021 році”, – зазначила директор Amnesty International в Україні Оксана Покальчук.

Джерело: Укрінформ

Back to top button